Natuurexcursie De Diepen en Sint-Jansberg

Algemeen

MOOK - Op zondag 18 september verzorgt IVN een natuurexcursie in De Diepen en deels op de aangrenzende Sint-Jansberg. Een natuurgebied dat ongeveer tien kilometer ten zuiden van Nijmegen ligt. In het bijzonder gaan we kijken naar de verschillende bloemstadia die nu nog te zien zijn: van knop naar bloem, naar zaad of vrucht. Niet alleen van de vele planten die hier bloeien, maar ook van bomen en struiken. De excursie is te voet en duurt ongeveer twee uur.

De Diepen en de Sint-Jansberg zijn onderdeel van de stuwwal die van Nijmegen naar Kleve loopt. Een heuvelachtig gebied dat grotendeels bebost is en zeer fraaie vergezichten kent. Onderaan de stuwwal liggen De Diepen - een vlak terrein – waar het water uit de stuwwal sijpelt. Water dat van groot belang is voor bodem, planten en dieren. Dit vlakke gebied was decennialang boerenland en is in de laatste jaren weer tot natuurgebied teruggebracht.
Momenteel vind je hier ruig grasland dat rijkelijk bloeit en waar insecten en dieren het goed hebben. Schaduwgevende bomen ontbreken waardoor de zomerse temperatuur hoog kan oplopen. De planten die hier groeien, hebben zich aan deze extremen aangepast. Ze bloeien vaak 2 of meerdere keer per jaar en blijven klein. Een interessante plek voor een wandeling.

Denk aan goede schoenen en eventueel regenkleding. Op de Sint-Jansberg zijn de paden hier en daar steil. Aanmelden is vereist vanwege de maximale groepsgrootte (tien personen): excursie@ivnnijmegen.nl.

Uitgelicht

Digitale krant