Afbeelding
Foto: Monique Wolsing

Kinderarts B.A. Semmekrot geridderd

Algemeen

OOIJ – Vrijdagmiddag kreeg de heer B.A. (Ben) Semmekrot uit Ooij een Koninklijke Onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau opgespeld door loco-burgemeester Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal. 

De heer Semmekrot is kinderarts in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Ter gelegenheid van zijn pensioen was er een afscheidssymposium waar de heer Semmekrot werd verrast. Semmekrot kreeg deze onderscheiding omdat hij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de zorg voor kinderen en dan met name rondom het onderwerp wiegendood. 

Kinderarts 

Als kinderarts zette de heer Semmekrot zich bijzonder in voor de verdere ontwikkeling van de neonatologie (zorg voor zieke of vroeggeboren zuigelingen) en het juiste gebruik van geneesmiddelen bij kinderen. Hij was opleider bij de opleiding tot kinderarts binnen het CWZ. Hij heeft bijdrages geleverd aan veel onderwerpen zoals de infectiepreventie en het ontwikkelen van het geneesmiddelenformularium (voorkeurslijst welke geneesmiddelen bij welke ziekte het beste kunnen worden toegediend). Ook maakte hij zich sterk voor de zorgketen ‘acute verloskunde’. 

Naast zijn werk als kinderarts was de heer Semmekrot actief voor de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (de NVK) en het Nederlands Kenniscentrum Farmacologie Kinderen. Ook was hij lid van vele landelijke en Europese commissies. 

Wiegendood 

Sinds de oprichting in 1996 is de heer Semmekrot vrijwilliger bij de Stichting Wiegedood, voorheen de Expertisegroep Wiegendood. Hij heeft daar een voortrekkersrol gespeeld en meegeholpen met het opstellen van richtlijnen om het aantal wiegendoden in Nederland terug te dringen. Hij bezocht ouders van kinderen die op jonge leeftijd, al voor hun tweede verjaardag, plotseling zijn overleden. Met zijn kennis had hij bij de stichting een belangrijke rol bij de besprekingen van deze praktijkvoorbeelden. Hij is actief betrokken bij het onderzoek naar het voorkomen van wiegendood. Hij informeert, ondersteunt en adviseert de ouders en verzamelt de onderzoeksgegevens. Ook leverde hij een grote bijdrage aan diverse belangrijke publicaties en boeken over dit onderwerp, waardoor het aantal gevallen van wiegendood in Nederland door de jaren heen is gedaald en waardoor er meer bewustzijn is over dit onderwerp. 

De heer Semmekrot heeft zich ook vele jaren verdienstelijk gemaakt voor de vereniging Ouders van Wiegedoodkinderen. Hij heeft veel babyproducten beoordeeld op de veiligheid en risico’s en hij adviseert de stichting bij de subsidieaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek. De heer Semmekrol heeft laten weten dat hij na zijn pensionering door gaat met al deze activiteiten voor de stichting.

Uitgelicht

Digitale krant