Ontmoeten in het Alzheimer-café...

Algemeen

GROESBEEK - Op 5 september was huisarts Willemijn van der Ligt te gast in het Alzheimercafé in Groesbeek. Als huisarts krijgt zij vaak als eerste te horen van de partner of de kinderen over het ‘niet pluis gevoel’. 

Vaak gaan deze ‘niet pluis gevoelens’ over ander gedrag of het erg vergeetachtig zijn van de patiënt. Met deze signalen en samen met veranderingen die er vanuit de praktijk zijn waargenomen, gaat de huisarts een gesprek aan met de patiënt. Dit gesprek wordt vaak met de partner of de kinderen samengedaan. Maar soms is het beter om met de patiënt alleen te spreken, dit kan vertrouwelijker voor de patiënt zijn.  Bij de huisarts wordt er onder andere gekeken of er een medische oorzaak is voor het in de war zijn, hoe het gaat met het spraakvermogen en of de patiënt last heeft van een korte-termijn geheugenverlies.

De huisarts verwijst soms door naar een specialist ouderengeneeskunde, een neuroloog of een geriater maar kan ook zelf een diagnose stellen. Hierna speelt de huisarts een grote rol in de begeleiding van patiënten en mantelzorgers, samen met de zorgtrajectbegeleider die veel zorg uit handen neemt.

Van der Ligt benadrukte om de mooie dingen in het leven te blijven zien, ook al kost dat moeite. En om steun van je omgeving te vragen door zo open mogelijk over dementie te zijn. De avond werd muzikaal opgeluisterd door de helft van het vaste duo ‘Woarumnie’.

Op 3 oktober om 19.30 uur is er weer een Alzheimercafé in gasterij ‘t Groeske in Groesbeek, het thema is dan: Wat kan de ergotherapeut betekenen bij dementie.

Uitgelicht

Digitale krant