Afbeelding
Foto:

Keereweer verruilt burgemeesterschap voor oppas-opa

GROESBEEK – Op 4 september neemt burgemeester Harry Keereweer afscheid als waarnemend burgemeester van Groesbeek. Op 1 april 2012 werd Keereweer benoemd tot waarnemend burgemeester van de oude gemeente Groesbeek. Op dezelfde dag ontving hij de kampioenen van handbalvereniging Groesbeeks Glorie op het balkon. Op 26 september 2013 werd Keereweer tevens waarnemend burgemeester van de gemeente Millingen aan de Rijn en op 1 januari 2015 waarnemend van de nieuwe gemeente Groesbeek. Op 16 september als de nieuwe burgemeester aantreedt, komt er een einde aan de leuke tijd die hij in de gemeenten heeft gehad als burgemeester.

Door Joop Verstraaten


Keereweer is blij dat hij dit waarnemerschap heeft kunnen meemaken. "Het was een fantastische tijd. Voorlopig ga ik even niets doen en hoef me niet meer aan de dagagenda te houden. Ik krijg nu meer tijd voor mijn echtgenote en niet te vergeten mijn vier kleinkinderen en in september komt er een vijfde bij. Voor hen zal ik er ook zijn als het moet als oppas-opa, daar had ik tot nog toe weinig of geen tijd voor."


Wat heeft uw voorkeur Gedeputeerde of burgemeester?
"Toen ik aftrad als Gedeputeerde van Gelderland had ik de mooiste hondenbaan van de wereld en heb ik eigenlijk nooit burgemeester willen worden. Nu ik dit ambt 3,5 jaar heb vervuld moet ik eerlijk zeggen dat het burgemeesterschap mijn voorkeur verdient. Het is een fantastisch beroep. Op straat weten ze je direct te herkennen. Het burgemeesterschap is nog steeds een symbool terwijl Gedeputeerde een politieke functie is.


Waar zou u voor gekozen hebben: de naam Groesbeek of Berg en Dal?
In eerste instantie wenste Keereweer geen keuze te maken, maar even later liet hij weten de naam Berg en Dal passender te vinden voor alle twaalf kernen bij elkaar. "Ondanks dat de naam Groesbeek al vanaf 1100 bestaat, symboliseert de naam Berg en Dal meer voor alle kernen. De bevolking heeft gekozen: liefst negenhonderd Groesbekers hebben voor Berg en Dal gekozen. De gemeenteraad heeft unaniem de uitslag van het referendum overgenomen. Overigens, er verandert weinig of niets, alle kernen blijven hun eigen naam en identiteit behouden."


Voorzitter van een gemeenteraad zijn met elf fracties is dat wel werkbaar?
"Ja, het zijn 23 raadsleden verdeeld over elf fracties. Elk gekozen raadslid en fractie heeft het recht om in de gemeenteraad over welk onderwerp dan ook het woord te voeren. Maar als het uit de hand loopt, zullen zij zich moeten houden aan de discipline, als dat niet gebeurt, heb ik als voorzitter al enkele malen moeten optreden. Maar als voorzitter moet je ook wel eens de teugels kunnen laten vieren. Met elf partijen duurt de vergadering meestal langer, maar dat is de jus van de democratie, als de discussie of debat in de raad maar levendig is. De raadsleden moeten kort maar krachtig zijn, beter dan een lang en uitvoerig betoog. Een maal duurde de vergadering zo lang, dat ik die geschorst heb en ben een week daarna met de agenda verder gegaan."


Is er in de twaalf kernen van de gemeente verschil in mentaliteit van de bewoners?
"Ja, dat was er al in de oude gemeente Groesbeek, de inwoners van Heilig Landstichting waren ook inwoners van Groesbeek, maar hebben een ander karakter als mensen van de Breedeweg of De Horst. Zelfs de mensen van de Stekkenberg, Breedeweg, Vilje en De Horst zijn anders, dat is ook het geval in Millingen, Ubbergen en de Ooijpolder. Iedere kern of wijk heeft zijn eigen identiteit. Het Groesbeeks is een speciale en unieke taal en dat moet zo blijven", aldus Keereweer.

Wat is uw mening over alle bezwaar- en beroepszaken van de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek?
"Het is jammer, maar zij doen op milieugebied ook hun best. Ik heb meer problemen met het Ministerie en de staatssecretaris. Zoals zij te werk gaan, kan er eigenlijk helemaal niets meer. Wij hebben alle maatregelen getroffen om het leefgebied van de uilen en padden te vergroten. Het is meer een juridische strijd geworden. Momenteel zijn er gesprekken met gemeente en ministerie om uit de impasse te komen. Uit de hele regio komen er complimenten over het prachtige betonnen fietspad. Het schelpenpaadje was voor ons geen enkele optie. Ik heb zelfs telefonisch contact gehad met staatssecretaris Sharon Dijksma, maar zij blijft tot nog toe achter haar Rijksdienst staan."

Persoonlijk is Keereweer van mening dat het betonnen fietspad niet afgebroken hoeft te worden en hij verwacht dat de grensweg Altena Hettsteeg gewoon open zal blijven. In september zal – zoals afgesproken – het fietspad vanwege de jonge hagedissen enkele weken afgesloten worden. Dan wordt er ook gemonitord hoeveel jonge hagedissen het fietspad oversteken. Keereweer is wel van mening dat WMG zich met deze twee zaken niet populair heeft gemaakt, maar er moet tegen hen geen hetze worden gevoerd, want zij doen ook hun werk.


Is de drugsproblematiek en alcohol onder de jongeren afgenomen?
"Wij als gemeente hebben een uitgebreide campagne gevoerd en we kunnen concluderen dat de drugsproblematiek in openbare ruimte verminderd is. Dit is mede te danken aan de inzet van ouders, SWG, politie, gemeente , scholen, Stuw Millingen en jongerenwerk. Ook bij de twee hangplekken aan de Spoorlaan en het Zomaterrein is door de politie lik-op-stukbeleid uitgevoerd. Alcoholgebruik onder de jongeren tot achttien jaar heeft ook de aandacht van de gemeente. Met carnaval is er op de praalwagens een verbod op alcohol, ook daar wordt op toegezien. Bij de cafés zal de kroegbaas er op toe moeten zien, maar ook de ouders en jeugd zelf zijn verantwoordelijk. Wij voeren regelmatig controles uit maar je kunt niet van de gemeente verwachten dat er bij alle 171 evenementen die per jaar plaatsvinden er twee ambtenaren gaan controleren. De mensen zelf en de kroegbazen alsmede de supermarkten zijn volgens de wet verantwoordelijk om jongeren onder de achttien jaar geen alcohol te schenken of te verkopen. We kunnen niet achter iedere persoon een politieagent zetten, dan krijgen we al gauw een politiestaat."


Wat is u het meest bijgebleven van uw periode van 3,5 jaar waarnemend burgemeester?
"Wat ik niet meer zal vergeten is het ongeval met de vrachtwagen die het VVV kantoor binnenreed. Ik zat op mijn kamer en was er als een van de eerste bij. Er waren toen acht gewonden te betreuren waarvan er drie ernstig. Een van hen liep zelfs een verbrijzelde arm op. Ook de sluiting van scheepswerf Bodewes in Millingen aan de Rijn heeft mij pijn gedaan. De scheepswerf was een begrip in Millingen waar in goede tijd veel Millingenaren hun werk vonden."

Ook vergeet Keereweer niet de nare discussie omtrent het Vrijheidsmuseum in Nijmegen. "Ik heb gelukkig kunnen voorkomen dat zeventig procent van de collectie van het Nationaal Bevrijdingsmuseum naar Nijmegen ging zonder dat de Provincie Gelderland ook maar één euro in ons Groesbeeks Bevrijdingsmuseum wilde stoppen."


Wat de leuke herinneringen betreft noemt Keereweer als eerste de carnaval in Groesbeek met hun spectaculaire optocht door het Keulen van Gelderland. Ook de sleuteloverdrachten, waar hij zelf een buut naar voren bracht, blijft in zijn herinnering. Evenals van de huldigingen van handbalvereniging Groesbeeks Glorie, Achilles´29, Rood-Wit, korfbalvereniging De Horst, sportclub Millingen en Feest der kampioenen heeft Keereweer met volle teugen genoten. Daarnaast is de ontvangst van de Vierdaagse deelnemer(ster)s een bijzondere happening. Na afloop doen zijn handen pijn van het klappen naar de duizenden wandelaars. Vooral indrukwekkende evenementen waren de bijzondere ontvangsten op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg. Daar heeft Keereweer kennis kunnen maken met diverse hoogwaardigheidsbekleders uit binnen– en buitenland. De herdenkingen van zeventig jaar Market Garden en Bevrijding alsmede de taptoe staan bij Keereweer nog op het netvlies gebrand. De diverse stille tochten naar de Canadese Erebegraafplaats tijdens dodenherdenking hebben ook veel indruk op Keereweer gemaakt evenals het bezoek van Koningin Maxima toen zij bij Buurtmarkt Breedeweg het 'Appeltje van Oranje' kwam uitreiken.


Wat gaat u uw opvolger Mark Slinkman influisteren voor hij aan de slag gaat?
"Dat ga ik u niet vertellen, ik zal hem als eerste feliciteren met de prachtige gemeente waarvan hij per 16 september burgemeester wordt. Ik zal hem wel vertellen waar hij op moet letten. Maar hij zal het op zijn eigen persoonlijke manier moeten doen, en daar heb ik alle vertrouwen in", aldus Keereweer. "Groesbeek verdient en krijgt een jonge ambitieuze burgemeester daar ben ik van overtuigd."


Wat gaat u doen na 4 september?
"Ik begin met uitrusten en zoals ik al vertelde, ga ik meer tijd besteden aan mijn vier (en vanaf september vijf) kleinkinderen. Daarnaast ben ik nog bestuurslid van het Oud Burger Gasthuis in Nijmegen, voorzitter van het Nederlands Cultuur Landschap in Ubbergen en ik ben commissaris van BSB advies Zuid Nederland, waar ik vroeger directeur ben geweest."


Afscheid op 4 september
Op vrijdagmiddag 4 september wordt er in de raadzaal van het gemeentehuis van 15.00 tot 17.00 uur een buitengewone raadsvergadering gehouden. Vanaf 17.00 uur wordt de bevolking van Groesbeek in de gelegenheid gesteld persoonlijk afscheid te nemen van Harry Keereweer.