Foto: Kindervakantiekamp in Groesbeek
Foto: Kindervakantiekamp in Groesbeek Foto:

Karl Leisner (deel 3)

pastoor Christoph Scholten.

Door: Theo Giesbers en

Vervolg: Wat is de relatie tussen Karl Leisner en Groesbeek?

Om het zo onopvallend mogelijk te regelen, noemde men het een kindervakantiekamp en pendelde men om die reden vooraf ook op fietsen tussen Kleef en Groesbeek om al het benodigde materiaal op de plek te krijgen. Veel spullen werden ook tijdens de tocht naar Groesbeek vervoerd door een vrachtwagen van de firma Teurlings. De jongens reden vanuit Kleef tot aan de Wylerse grens hierop mee. De spullen werden verder met kar en paard van Marinus Kersten naar Groesbeek gebracht. In marscolonne marcheerden de jongens met trommels, vlag en gezang het dorp in naar het kamp waar de chocolademelk al klaar stond.

Het leidmotief van Karl Leisner was: "Christus, Du bist meine Leidenschaft". In plaats van voor Hitler, wilde hij de jeugd voor Christus winnen. De Groesbekers dachten aanvankelijk nog dat het jongens van de Hitlerjugend waren. Bij het kamp werd een eenvoudig houten kruis uit dunne boomstammen opgericht en een vlaggenmast met daaraan een witte vlag met een groot zwart kruis. Ze gingen iedere morgen naar de Heilige Mis in de Cosmas en Damianus. Ze brachten de dag door met gymoefeningen, boogschieten, wandelingen, bosspelen, sporen zoeken en volgen, gebed, verhalen vertellen en liederen (zowel wereldlijke, als kerkelijke) zingen et cetera. Maar ze gingen ook een dag zwemmen in het Maas-Waalkanaal en een dag naar Nijmegen om te gaan kijken naar de haven en de Waalbrug in aanbouw.

Op de voorlaatste dag van het kamp op vrijdag 24 augustus bezochten ze, uit dankbaarheid dat het kamp zo voorspoedig verlopen was, het feestelijk Lof in de kapel van Mariëndaal. Karl Leisner schreef dat alles uitgebreid op in zijn dagboeken, voorzien van foto's en tekeningen. In september 1934 werd Karl Leisner leider van alle katholieke jongens in het bisdom Münster. In 1936 praat hij in Rome met paus Pius XI over de moeilijkheden van het katholieke jeugdwerk in het Derde Rijk.