Afbeelding
Foto: Marco Cillessen

Groesbeek Airborne Vrienden:

75 jaar 82nd Airborne Division

Foto : Marco Cillessen

GROESBEEK - Het 75-jarig bestaan van de 82nd Airborne Division werd 15 augustus herdacht op de voormalige Amerikaanse begraafplaats Molenhoek achter landgoed Bergzicht - de Raaf aan de Rijksweg in Heumen.

In de prachtige tuinen van dit landgoed vond dinsdagavond 15 augustus een korte herdenkingsplechtigheid plaats ter ere van het 75-jarig jubileum van deze inmiddels wereldberoemde eenheid. Maar waarom daar? Dat behoeft enige uitleg.
Amper een jaar na hun oprichting vocht de 82nd twee maanden lang een bloedige strijd in deze regio tijdens Operatie Market-Garden. Het was in die tijd gebruikelijk een tijdelijk kerkhof voor de gesneuvelden aan te leggen dichtbij het divisie veldhospitaal. Het veldhospitaal van de 82nd was gelegen in het bosperceel tussen Heumensebaan en Bisseltsebaan maar als locatie voor de begraafplaats werd Bergzicht - de Raaf, enkele kilometers verderop, gekozen. Vanaf 20 september 1944 begon men daar hun doden te begraven in zes plots. Eind jaren veertig van de vorige eeuw werden de graven, 836 in getal, weer geruimd. De contouren van de zes voormalige plots bleven onaangetast en zijn vele jaren later omgetoverd tot prachtige tuinen waar men in alle rust van de natuur kan genieten.
Tijdens de herdenkingsplechtigheid werd gesproken over de inzet van de 82nd in de regio. Ook werden gebeden opgelezen. Burgemeester Mariet Mittendorff legde namens de gemeente Heumen een bloemstuk, gevolgd door Peter Paul Fransen namens de Airborne Vrienden. Gastvrouw Marieke Kruissen bood de gasten na afloop een drankje aan.

Afbeelding