Afbeelding
Foto: Archief Gerrie Driessen

Groesbeekse kermis, ooit een opzienbarend volksfeest

De in de omgeving roemruchte vermaardheid van de kermis wordt in 1891 landelijk bekend door het persbericht van de levering van 5000 liter bier en in 1925 door de slacht van 'niet minder dan 16 runderen en 10 varkens'.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant van 3 oktober 1925: 'Het laat zich aanzien, dat de Groesbeekse kermis op 4, 5, 6 en 7 okt. dit jaar nog eens weer echt op ouderwetse wijze gevierd kan worden. Met 7 danstenten, 3 grote danszalen en vijf kleine dansgelegenheden is er volop gelegenheid voor deze wijze van kermisgenot. Ook voor de jeugd is gezorgd met een prachtige draaimolen en een reuze luchtschommel. Verder een tiental koek-gebak- en speelgoedkramen, een paar schiettenten, een Salon de Variété en de 'onmisbare Kop van Jut'. Ook de inwendige mens komt niets te kort. Voor deze gelegenheid worden niet minder dan 16 runderen en 10 varkens geslacht'.

Al eerder, op 14 okt. 1891, publiceerde het dagblad De Tijd een soort gelijk bericht: 'Tegen de kermis, die in de afgelopen week hier werd gehouden en waar het vrolijk toegaat, leverde een brouwer onder andere 5000 liter bier'. En ná de kermis van 1891 schijft de Maas – en Niersbode: 'Als er ergens gedurende den kermis veel gedanst en plezier gemaakt wordt dan is het te Groesbeek; daarvan heeft de laatste kermis weer een bewijs geleverd want op niet minder dan zeven plaatsen was er gelegenheid tot dansen en voor goede muziek was dan ook flink gezorgd. Jammer dat om zes uur 's avonds de pret uit is, omreden dat de muziek dan moet zwijgen en vrouwen en meisjes op dien tijd naar huis behoren te gaan. Ging ieder maar behoorlijk huiswaarts dan was het doel bereikt; maar men kon toch niet voor elf uur van het gezellige samenzijn in herbergen enz. scheiden en bovendien gingen zeer velen na afloop der muziek in het dorp bij groepen de grenzen over, waar tot 's morgens gedanst en pret gemaakt wordt omdat daar geen bepaalde tijd van eindigen is'. (…)