Afbeelding
Foto: Sander Hendriks

Groesbeek eert priester Karl Leisner

Foto: Sander Hendriks

GROESBEEK – Groesbeek heeft wel op een heel bijzondere wijze de Duitse priester Karl Leisner geëerd. De herdenking begon op de hoek van de Knapheideweg en de Ruyterstraat waar Karl Leisner voor de oorlog in de omgeving een groot tentenkamp had opgezet voor Kleefse Katholieke jongeren.

Daar werden de aanwezigen welkom geheten door de organisatoren Theo Giesbers en Christoph Scholten pastoor in Kranenburg waarna de vlag werd gehesen door wethouder Erik Weijers van Berg en Dal. Deze herdenking werd opgeluisterd door het Sankt Cäcilienchor uit Wyler. Vervolgens werd het infobord over Karl Leisner onthuld door burgemeester Slinkman van Berg en Dal, waarnemend burgemeester Gietemann van Kleef en burgemeester Steins van Kranenburg.

Na diverse toespraken vertrok het grote gezelschap naar de Cosmas en Damianuskerk in het centrum van Groesbeek. Daar kregen alle genodigden een noveenkaars aangeboden met de afbeelding van Karl Leisner. Vervolgens werd gezamenlijk een Marialied gezongen door het Wylerse koor, waarna er twee kleine infopanelen door pastoor Ernst Geerkens – die in het ouderlijk huis van Karl Leisner woont – in Kleef werden onthuld. De herdenking werd vervolgens afgesloten in de kapel van Mariëndaal. Ook hier was het Wylerse koor aanwezig voor de muzikale omlijsting.

In de kapel werden ook kleine infopanelen onthuld door onder andere de neven en nichten van Karl Leisneren. Hier kregen alle aanwezigen de brochure 'Karl Leisner en zijn relatie tot Kleve, Kranenburg en Groesbeek' overhandigd terwijl twee basisschoolleerlingen het stripverhaal over Karl Leisner – Overwinnaar in de boeien kregen overhandigd. Na enkele toespraken van onder andere bisschop De Korte van 's Hertogenbosch werden de aanwezigen bedankt door pastoor Scholtens van Kranenburg en Theo Giesbers waarna er nog een gezellig samenzijn was in gasterij 't Groeske.