Afbeelding
Foto:

Wethouder bekijkt of eenvoudige schuilplekken mogelijk zijn

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Paarden en pony's die worden gehouden door hobbyisten moeten in Berg en Dal weer en wind doorstaan. omdat de eigenaars tot op heden geen schuilplek mogen realiseren in de desbetreffende weide in Berg en Dal.

Diverse inwoners hebben al diverse malen gevraagd of zij in de weide – die zij gepacht hebben – in Berg en Dal een kleine overkapping of schuilplek mochten realiseren omdat de regenbuien steeds vaker ontaarden in stortbuien en windvlagen, waarbij de paarden geen kant meer op kunnen. Daardoor worden de dieren door en door nat omdat ze geen ruimte hebben om te schuilen. De gemeente beroept zich telkens op het feit dat die weides in het centrum liggen en dat het bestemmingsplan een dergelijke overkapping of schuilplek niet toestaat.

Enkele aanvragers hebben schetsen gemaakt maar die worden telkens van de tafel geveegd, terwijl in het centrum van Groesbeek een dierenweide is ingericht, die lijkt op een bungalowpark voor de dieren. Dat blijkt zomaar wel te kunnen midden in het centrum. "De bestemming daarvan was en is dierenweide waar dergelijke bouw is toegestaan", valt wethouder Sjaak Thijssen bij.

Een van de dieren heeft afgelopen zomer na een dergelijke stortbui een kou gevat waarbij een dierenarts is bij geroepen. De weiden waar de paarden lopen zijn nauwelijks door struikgewas en bomen zichtbaar vanaf de openbare weg. Er wordt dan ook een dringend beroep op het gemeentebestuur gedaan om kleinschalige overkapping toe te staan, zodat de viervoeters tenminste droog kunnen staan als stortregent.

De gemeente zou zelf moeten aangeven welke kleine overkapping mag, dan voorkomen ze in ieder geval wildgroei waar ze vermoedelijk bang voor zijn, aldus een van de gedupeerden. "Het mag ook doorzichtig plastic zijn als ze maar droog staan. Mocht de gemeente de verzoeken blijven negeren dan zijn de paardenliefhebbers van plan de Partij van de Dieren in te schakelen. Zij hopen dat het niet zover hoeft te komen.