Afbeelding
Foto: Archief Gerrie Driessen

Koningin bezoekt legeroefening op de Groesbeekse heide, 1912

Foto: Archief Gerrie Driessen

De Nieuwe Tilburgsche Courant van 14 sept. 1912: De Koningin Wilhelmina bij militaire oefeningen. Gisterochtend te 7 uur 6 min. Is H.H. per extra-trein te Nijmegen aangekomen. (…) Vandaar ging zij naar Heumen. (…) Het bezoek duurde vijf minuten. Daarna werd naar den Plasmolen gereden waar even werd getoefd en een blik geslagen op de Mookerheide.

Door de gemeente Groesbeek werd vervolgens getuft naar de Groesbeekse heide. Op korte afstand van het in aanbouw zijnde R.K. Sanatorium werd te 8 uur 25 min. op den Groesbeeksen -weg gestopt, waar kolonel Quack H.M. verwelkomde. Op de heide daar werd een oefening gehouden door een colonne, onder bevel van majoor Van der Grinten, die, langs den Groesbeeksen -weg in de richting van Nijmegen marcherende, beveiligd door een afdeling op de rechterflank, een bataljon infanterie tegen den vijand afzond, die deze flankbedekking plotseling onder vuur nam. De ontwikkeling van het bataljon in het dal was op de standplaats van de Koningin duidelijk te volgen. Kolonel Quack gaf H.M. inlichtingen en vergezelde haar op den verdere tocht, welke ongeveer halftien werd voortgezet over den Groesbeeksen -weg. Bij Dekkerswald stond een erepoort, waar de bestuurders van het sanatorium en de burgemeester van Groesbeek H.M. begroetten, en dochters van de dokters Jongmans en Spanjer bloemen aanboden. Vervolgens ging het over de Fransestraat (…) tot zover de Courant.

Foto is uit het weekblad De Prins met het onderschrift: 'H.M. de Koningin, begeleidt door Kolonel Quack, bij de gevechtsoefeningen van het Elfde Regiment Infanterie op de Groesbeekse heide; de tegen elkander agerende partijen, onder bevel van hoofdofficieren staande, gaven blijk van grootte activiteit, vlotheid in beweging en geestdrift. De mitrailleurs, die bij de manoeuvres gebruikt werden, gaven een indruk van de vernietigende kracht en de overstelpende uitwerking in tijd van oorlog. – H.M. de Koningin betuigde den Kolonel Haar grootte tevredenheid over de gehouden oefeningen. Ter rechterzijde op onze foto ziet men Jonkvrouw Six.