Bachs Weihnachts-Oratorium in de Historische kerk

GROESBEEK - Geen feest ter wereld waarvoor zoveel muziek is geschreven als voor het kerstfeest. En geen componist die dit indrukwekkender kon verklanken dan Johann Sebastian Bach.


Op zaterdag 9 december kan men kennis maken met een multimediale presentatie die geheel is gewijd aan Bachs Weihnachts-Oratorium. Grootbeeldprojecties brengen in beeld hoe het kerstverhaal op muziek werd gezet, op een manier zoals alleen Bach dat kon. Veel wetenswaardigheden 'achter de noten' komen tevoorschijn, er worden dwarsverbanden gelegd met onder andere schilderkunst en mythologie. Het geheel wordt zeer visueel en begrijpelijk gebracht waarbij steeds de klinkende muziek centraal staat.

De avond vindt plaats op zaterdag 9 december om 19.30 uur in de Historische kerk aan de Groesbeek, Kerkstraat 18 in Groesbeek. De toegang is gratis (na afloop wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd). Voor aanvang en in de pauze zijn koffie, thee of een drankje verkrijgbaar in de aangrenzende Serre.
De presentatie is in handen van Jan van Ramshorst, een conservatorium-geschoold musicus. Voor meer informatie en reservering: www.muziekmonumenten.nl. Jan van Ramshorst komt in de loop van dit seizoen nog twee keer naar de Historische kerk; op zaterdag 17 maart geeft hij eenzelfde soort exposé over de Mattheus Passion (dit is een herhaling van zijn uitvoering in 2010). En in het najaar (datum wordt later bekend gemaakt) een presentatie/voorstelling van geheel andere aard: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, het iconische Beatles-album dat in de zomer van 1967 werd uitgebracht.