Omgaan met (beginnende) dementie: zorgeloos op vakantie

REGIO - We weten dat het aantal mensen met dementie de komende jaren verder gaat stijgen. Ook deze mensen en hun partners, gezinnen of vrienden willen graag op vakantie. Nu ervaren zij vaak nog een drempel om op vakantie te gaan. Eén van die drempels is bijvoorbeeld dat zij te maken hebben met onwetendheid bij personeel in de toeristische sector. Dit personeel weet vaak niet goed hoe om te gaan met gasten met dementie. Dat gaat ten koste van de gastvrijheid die iedere ondernemer wil uitstralen.

Binnen de beweging RvN2025 en het project 'Zorgeloos op vakantie' werken zeven gemeenten in het Rijk van Nijmegen, onder aanvoering van de gemeente Berg en Dal, samen met Rabobank, RBT KAN en de STER Berg en Dal en zorgpartijen aan een regio waar je zorgeloos op vakantie kunt gaan. Dat doen we onder andere door ondernemers te informeren over wat er nodig is om mensen met een beperking een zorgeloze vakantie te bieden. Op 11 december bieden wij een eerste pilotworkshop aan om medewerkers van toeristische bedrijven in de gemeente Berg en Dal te leren omgaan met gasten met dementie. De workshop wordt georganiseerd en begeleid door Home Instead Thuisservice Nijmegen.

Het doel is inzicht krijgen in het gedrag van mensen met dementie en het leren om beter met hen om te gaan, zodat gasten met beginnende dementie van een zorgeloze vakantie in onze regio kunnen genieten. Bestemd voor werknemers en managers in de toeristische sector in het Rijk van Nijmegen.

Vragen, die aan de orde komen zijn: Hoe herken ik beginnende dementie bij mijn klanten. Wat zijn mijn eerste neigingen in de omgang met hen en wat is daarvan het effectIs het gedrag van mensen met dementie te begrijpen. Kan ik mijn gedrag aanpassen zodat zowel de klant als ik een goede klantrelatie ontwikkel en 'Take home messages'.

Programma: Deel 1: Dementie gedrag begrijpen vanuit de werking van de hersenen. Deel 2: Uitspelen van herkenbare situaties / scenes door acteurs en interactief. Er wordt een aantal scènes voorbereid. Daarnaast kunnen deelnemers zelf situaties, die zij uit de praktijk herkennen, inbrengen. (2 uur)

De gratis pilotworkshop is maandag 11 december van 14.00 tot 17.00 uur in Fletcher Hotel Erica, Molenbosweg 17, Berg en Dal. Inschrijven kan door een antwoordmail te sturen aan e.d.gans@bergendal.nl. Er zijn maximaal 30 plaatsen beschikbaar.