Afbeelding
Foto: Peter Hendriks

Goed bezochte training

'Nieuwe Nederlanders en ik'

Foto: Peter Hendriks

BEEK - De grote toestroom van vluchtelingen zorgt ervoor dat je in het dagelijkse leven vaker in aanraking komt met nieuwe Nederlanders. Dit kan zijn in je buurt, op het werk en op allerlei publieke plekken. En als je een goede buur, professional of vrijwilliger wil zijn en de nieuwkomers wil helpen is het wel handig als je weet wat do's en don'ts zijn.

De training 'Nieuwe Nederlanders en ik' bood woensdag 22 november in Kulturhus in Beek informatie over culturele verschillen en gelijkenissen en over het aanleren van Nederlands als tweede taal. De goede opkomst van 45 bezoekers uitte zich in buurtbewoners, een paar professionals en een hoop vrijwilligers. En iedereen zei geïnspireerd naar huis te zijn gegaan na de 2,5 uur durende training.

Dat kan ook niet anders met twee ervaren sprekers. Jet Wijdeveld, docent bij het ROC Nijmegen en in 2016 verkozen tot 'Taalheld' van Gelderland (in de categorie taalbegeleider) heeft specifiek op Taal handvatten gegeven aan de bezoekers. Zo vertelde Jet dat de woordenschat van Nieuwkomers na het behalen van het inburgeringsexamen onder dat van een vierjarig Nederlands kind ligt dat net naar school gaat.
De tweede spreker is de van oorsprong Griekse Catherina Dracopoulou, die jaren als ombudsvrouw voor etnische minderheden heeft gewerkt bij gemeente Nijmegen. Vanuit haar persoonlijke ervaringen, haar ervaringen als arts in Afrika en haar ervaring als ombudsvrouw kon ze de bezoekers wat vertellen over de misverstanden die tussen culturen kunnen ontstaan door de verschillen die er zijn. Zo is onbeleefd om bezoek te weigeren of naar huis te sturen in sommige culturen, waardoor men te laat of niet op een afspraak komt.

"Kon u er niet bij zijn en zou u graag nog eens een training als deze willen bijwonen, mag u een e-mail sturen naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl."