Steenfabriek Kekerdom. De arbeiders met klompen werken aan de pers. Op blote voeten de modderkruiers. Foto: Collectie Wim Ebben
Steenfabriek Kekerdom. De arbeiders met klompen werken aan de pers. Op blote voeten de modderkruiers. Foto: Collectie Wim Ebben Foto: Collectie Wim Ebben

'De Steenmakers' van Wim Ebben

REGIO - Vanaf 16 december is te koop het boek ‘De Steenmakers’, de arbeiders van de steenfabrieken in de Ooijpolder door Wim Ebben Het boek is een gezamenlijke uitgave van: Het Kwartier van Nijmegen; Heemkundekring De Duffelt; Stichting Van Steen en Natuur. Dit rijk geïllustreerde fotoboek te koop voor 20,00 euro in de winkels en boekhandel.

Dit boek toont het harde bestaan van de toenmalige steenoven-arbeider. Het waren niet alleen mannen: ook vrouwen en kinderen verrichtten werk op ‘d’n oven’. Aan de hand van unieke en vaak niet eerder vertoonde foto’s wordt het leven, werken en wonen van deze mensen in de Ooijpolder getoond en verteld. In het eerste hoofdstuk beschrijft René van Hoften de verhouding tussen de arbeider en de steenfabrikant. In de volgende hoofdstukken ‘vertellen’ de foto’s het verhaal.

Dit alles kon tot stand komen dankzij de rijke collectie foto’s van Wim Ebben. Over een reeks van vele jaren heeft hij vele families en instanties benaderd, hun (familie)albums met foto’s gekopieerd en thuis gedigitaliseerd. Zo is zijn passie uitgegroeid tot een omvangrijke verzameling van duizenden foto’s, hieruit zijn de foto’s gehaald met de ‘steenoven en het steenovenvolk’ als onderwerp. Uit dit alles is een unieke verzameling foto’s uit het leven, werken en wonen van een aantal generaties in de Ooijpolder in dit boek bijeengebracht.

De beschrijving van de foto’s met vermelding van de daarbij behorende namen geven dit boek een toegevoegde waarde.