Karl Leisner
Karl Leisner Foto:

Karl Leisner (deel 2)

en pastoor Christoph Scholten

Door: Theo Giesbers

GROESBEEK - Wat is de relatie tussen Karl Leisner en Groesbeek? Van 14 augustus tot 26 augustus 1934 organiseerde Karl Leisner (1915-1945) in Groesbeek, in zijn functie als afdelingsjeugdleider van de katholieke jeugdbeweging (Katholische Jungmännerverband Deutschlands, KJMVD), een kindervakantiekamp voor 31 jongens uit Kleef in de leeftijd van 11 tot en met 14 jaar.

Het was onmogelijk om in Duitsland, waar alle jeugdverenigingen geacht werden zich aan te sluiten bij de Hitlerjugend, nog een groot vakantiekamp te organiseren. De kans dat men lastig zou worden gevallen door de Hitlerjugend nam steeds verder toe. Het werd te gevaarlijk. Kapelaan Heinrich Brey (geestelijk adviseur van de Jungmännerverein) van de Stiftskirche van Kleef, de latere pastoor van Kranenburg (1954-1974) had aanvankelijk dan ook bezwaren dat Karl Leisner met een groep jongens naar Groesbeek in Nederland ging. Hij maakte zich grote zorgen over de reactie van de nazi's. Later is hij blij dat uiteindelijk alles voortreffelijk geregeld is. In 1937 heeft de Gestapo in het ouderlijk huis in Kleef zijn dagboeken van 1928 tot 1935 in beslag genomen. Met name de organisatie van het kamp in Groesbeek werd hem zwaar aangerekend.

Omdat Karl Leisner vaker in Groesbeek bij de Duitse zusters in het klooster Mariëndaal was geweest, kende hij de weg naar Groesbeek. Schwester Oberin Elisabeth Kaβenmeyer hielp waar mogelijk, zoals met de inkoop tegen groothandelsprijzen en het onderbrengen in het klooster van de vakantiekampkokkinnen Anna Kempkes en Maria Leisner. Ook legde hij contact met kapelaan Johannes Josephus Pulles van de parochie Cosmas en Damianus en deze nodigde Karl Leisner en zijn groep uit in Groesbeek als vakantiegangers te komen kamperen. Hij adviseerde om daarvoor een groepspas voor de grensovergang Wyler aan te vragen. Waarschijnlijk regelde de kapelaan ook dat het tentenkamp kon worden opgezet op het land van en hulp kreeg van M. Kersten en J. Kouws. In de hoek, daar waar nu De Ruyterstraat overgaat in de Knapheideweg kwam het kamp.

Karl Leisner