Afbeelding
Foto:

Mogelijk extra maatregelen naast betonnen fietspad

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Iedereen die heeft gedacht dat de investering van 100.000 euro voor een veilige oversteek van de reptielen op het betonnen fietspad De Spoorkuil voldoende zou zijn, kan het wel eens mis hebben.

Uit de vrijwel dagelijkse tellingen van de Stichting RAVO is gebleken dat er tot nu toe al 12 hagedissen het loodje hebben gelegd onder de fietsenbanden. Dit ondanks de reptielenschermen en tunnels die over een lengte van 750 meter zijn aangebracht. Toentertijd is afgesproken dat als er meer dan vijftien slachtoffers per jaar vallen dat er dan met de gemeente overleg wordt gevoerd omtrent aanvullende maatregelen.

Hennie Brinkhof van Werkgroep Milieubeheer Groesbeek is er van overtuigd dat er nog meerdere slachtoffers zullen gaan vallen. Volgens Brinkhof geven de tellingen ook een vertekend beeld, want vogels gaan niet uit de weg voor geplette hagedissen en nemen ze mee. Op een stuk van 500 meter waar nog geen schermen zijn geplaatst en geen tunnels zijn aangebracht zijn inmiddels al 8 hagedissen gesneuveld. Volgens Brinkhof is de oplossing duidelijk plaats over die laatste 500 meter waar het fietspad niet is afgeschermd van het leefgebied van de reptielen ook schermen en tunnels dan is volgens Brinkhof het probleem grotendeels opgelost. Maar dan zal de gemeente Berg en Dal weer diep in de buidel moeten gaan tasten. De reacties op social media liegen er niet om. De burgers zijn het er in overgrote deel niet mee eens.