Afbeelding
Foto: Peter Hendriks

Museumpark Orientalis Romeins oorlogsgebied

Foto: Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING - Het Via Romana Festival in Museumpark Orientalis ter gelegenheid van 25 jaar Via Romania heeft zaterdag een goede start gehad ondanks het slechte weer. De bezoekers hebben met volle teugen kunne genieten van de diverse activiteiten die ter gelegenheid van dit zilveren jubileum waren georganiseerd.

Zo waren er diverse shows en lezingen, diverse kinderactiviteiten en een Romeinse markt en niet te vergeten de roofvogelshow die diverse malen werd gepresenteerd. Maar de grote trekpleister waren wel de 65 actors uit Nederland, Duitsland, Belgiƫ, Frankrijk en Spanje. Deze groep lieten de bezoekers zien op welke wijze het Romeinse leger en toentertijd uit zag, hoe ze op patrouille gingen, hoe de harnassen en wapens werden gepoetst en demonstreerden de vechttechnieken.

De kinderen gingen helemaal uit hun dak toen zij speelgoedpijlen op de soldaten mochten gooien; die hadden zich geformeerd en beschermd met kleurrijke schilden tegen de pijlen die de jeugd op hen afvuurden. Het Romeinse huis waren militairen bezig met het repareren van de uitrusting terwijl een gedeelte van de Romeinse straat bezet werd door een groep soldaten die aan het oefenen waren, koken en hun soldij vergokten. Kortom, iedere bezoeker heeft zich het weekend gewaand in de Romeinse tijd. De kinderen konden zich laten schminken en zagen eruit als een echte Romeinse dame. De handige kinderen werd geleerd een Romeins olielampje te maken die ze mochten meenemen.