Karl Leisner in zijn misgewaad. Op Tweede Kerstdag 1944 droeg hij zijn eerste en tevens laatste mis op in het concentratiekamp Dachau.
Karl Leisner in zijn misgewaad. Op Tweede Kerstdag 1944 droeg hij zijn eerste en tevens laatste mis op in het concentratiekamp Dachau. Foto:

Herdenking Karl Leisner (1915-1945) in Groesbeek (4)

Door: Theo Giesbers, Henk Keukens en pastoor Christoph Scholten.

GROESBEEK - Op zondag 29 oktober vindt om 15.00 uur een grootse herdenking over Karl Leisner plaats in Groesbeek, georganiseerd door de Vereniging Behoud Dorpsgezichten Groesbeek samen met de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden.

Onthulling van het informatiepaneel over Karl Leisner op de plek waar het kindervakantiekamp was namelijk op de hoek Knapheideweg/De Ruyterstraat. Dit paneel heeft dezelfde vorm en uitstraling als de reeds geplaatste panelen in het kader van WOII. De onthulling gebeurt in het bijzijn van Gerard de Korte, bisschop van het bisdom 's-Hertogenbosch; Ad van Luyn, oud-bisschop van het bisdom Rotterdam; Propst Johannes Mecking van Kleve en tevens voorzitter van de Internationale Karl Leisner Kreis; de burgemeesters van Groesbeek, Kleve en Kranenburg; leden van de Internationale Karl Leisner Kreis en de Schönstatt-Familie Niederrhein; neven en nichten van Karl Leisner et cetera.

Er zijn toespraken en er worden liederen gezongen die ook toen door Karl Leisner met zijn jongens zijn gezongen. Met medewerking van het Sankt Cäcilienchor van de Sankt Johannes Baptistkerk uit Wyler. De vlag (Kreuzbanner) uit 1934 wordt gehesen door wethouder Erik Weijers. Vervolgens naar de Cosmas en Damianuskerk. Alle genodigden krijgen een noveenkaars met de afbeelding van Karl Leisner, geschonken door Kringloop Sint-Michael.

De eerste noveenkaars bij Maria wordt aangestoken door oud-bisschop Ad van Luyn, terwijl het lied 'Meerstern, ich dich grüsse' wordt gezongen, een lied dat door Karl Leisner werd gezongen bij zijn bezoek aan Mariëndaal. Er worden twee paneeltjes onthuld, ter herinnering aan het feit dat Karl Leisner en de jongens hier tijdens het kindervakantiekamp iedere dag de mis bijwoonden. Toespraken door burgemeester Mark Slinkman en kapelaan Rudo Franken. Dan verder naar de kapel van Mariëndaal. Daar ontvangt iedereen de brochure 'Karl Leisner en zijn relatie tot Kleve, Kranenburg en Groesbeek'. Hier worden zes paneeltjes onthuld door Piet Janssen, voorzitter van de Groesbeek Airborne Vrienden; neven en nichten van Karl Leisner en een lid van de familie Kersten en een lid van de familie Kouws.

Toespraken door bisschop Gerard de Korte en Jeroen Smith, pastoor in Leiden. Het overhandigen van het stripverhaal over Karl Leisner aan twee basisschoolleerlingen. Het zingen van de liederen die Karl Leisner bij zijn bezoeken aan Groesbeek zong in 1928 en 1934.Ten slotte samenzijn in 't Groeske met koffie en appelgebak (alleen voor genodigden).

De foto bij deel 3 heeft per abuis de verkeerde ondertitel meegekregen. Op die foto was de priesterwijding van Karl Leisner door de Franse bisschop en medegevangene Gabriel Piguet te zien. Deze is afgebeeld in een grote, bronzen deur van de Maria Basilica in Kevelaer.