Rijke Roomsche leven

BEEK-UBBERGEN - Zondagmiddag heeft buurtreporter Henk Burgers deelgenomen aan de open museumdag.

"Om 12.30 uur gaf Fres Tittse op de R.K. Begraafplaats in Beek bij Nijmegen het startschot voor een wandeling naar de vroegere Roomsche monumenten, die toen nog behoorden bij de kerk. Onder andere De Jongens en de meisjesschool, het pateronaat (beter bekend als De Vluchtheuvel) en het oude Liefdesgesticht, werden bezocht en van een deskundig commentaar voorzien.

Herman en Ineke Huilman namen de jongens- en meisjesschool voor hun rekening en Wiel Tonies De Vluchtheuvel en het liefdesgesticht. Ton Gijsbers wist ons veel te vertellen over De Bartolomeuskerk en zijn geschiedenis.Voordat we naar de kerk gingen werden we in de tuin van de pastorie getrakteerd op een optreden van De Hofbrouwer met hun lied over het carillon. En onze vroegere banketbakker Frans Kersten verraste ons met zijn toen bekende gebakken wasvrouwtjes. Hij is het nog niet verleerd!

Onder het genot van de koffie en het koekje gaf Ton Gijsbers uitleg over ontstaan van de kerk en daarna konden we naar de kerk om te kijken naar het Roomsche leven en genieten van het orgelspel van Cor van Wageningen. Ik mag stellen dat deze dag met een bezoekersaantal van tegen de tweehonderd zeker als een geslaagde dag mag worden bestempeld, met dank aan de vele vrijwillige medewerkers", aldus Henk Burgers.