Herdenking Karl Leisner in

Groesbeek op zondag 29 oktober

pastoor Christoph Scholten

Door: Theo Giesbers en

GROESBEEK - De herdenking vindt plaats op drie plaatsen te weten: hoek Knapheideweg-De Ruyterstraat waar het tentenkamp in 1934 was; kerk Cosmas en Damianus; kapel Mariëndaal.

Het programma voor de plek waar het Jungenlager was, ziet er als volgt uit: Het begint om 15.00 uur met welkomstwoorden van Theo Giesbers en Christoph Scholten, pastoor te Kranenburg en voorzitter van de Schönstatt-Familie am Niederrhein. Daarna wordt de vlag gehesen door Erik Weijers, wethouder cultuur van de gemeente Berg en Dal. Gezamenlijk wordt dan het lied 'Wenn die bunten Fahnen wehen' gezongen met het grensoverschrijdend Sankt Cäcilienchor van de Sankt Johannes Baptistkerk uit Wyler. Dit lied zou door Karl Leisner tijdens het kamp gezongen kunnen zijn. Het lied is gecomponeerd in 1933 door Alfred Zschiesche. Hij werd door de nazi's vervolgd. Dan wordt het kruis (uit berkenhout) en de vlag (Kreuzbanner, zoals Karl Leisner deze gebruikt heeft) gezegend door monseigneur Gerard de Korte, bisschop van het bisdom Den Bosch. Vervolgens wordt het grote infobord over Karl Leisner en het kindervakantiekamp onthuld door de burgemeester van Berg en Dal, Mark Slinkman, de plaatsvervangend burgemeester van Kleve, Josef Gietemann en de burgemeester van Kranenburg, Günter Steins. Er volgt een toespraak in het Duits door pastoor em. Hans-Karl Seeger (auteur van de omvangrijke vijfdelige biografie over Karl Leisner) over het kindervakantiekamp, gevolgd door de toespraak in het Nederlands door Jeroen Smith, pastoor te Leiden (hij is de Nederlandse vertegenwoordiger van de Internationaler Karl-Leisner-Kreis). De herdenking op de eerste locatie wordt besloten met het lied "Cristo nostra Pace" van de Italiaanse componist Marco Frisina door het Sankt Cäcilienchor Wyler.

Onder de foto de tekst:

Foto uit dagboek Nr. 13 gemaakt door Karl Leisner: het tentenkamp met het kruis uit berkenhout en de vlag (Kreuzbanner).