Afbeelding
Foto:

Meningen verdeeld over

herinrichting marktterrein

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dinsdagavond vond er een informatieavond plaats in het gemeentehuis over de herinrichting van het Marktterrein. Daarbij werd een schets getoond zoals de inrichting zou kunnen worden.

De gespreksleider de heer Cantrijn heette de ongeveer zestig belangstellenden welkom. Wethouder Thijssen liet weten dat Groesbeek de laatste jaren een ware face-lift heeft ondergaan; alleen het marktterrein ligt er plompverloren bij. Het marktterrein moet een verblijfsruimte worden waar evenementen een plaats moeten kunnen krijgen. Wat de parkeerbalans betreft hoeven en geen parkeerplaatsen bij te komen, maar daar waren de winkeliers het niet mee eens.

"Daarom hebben we een schets gemaakt waar voor de winkels aan de Spoorlaan zoals Cairo, Bakker Bart, Van Ginkel en De Locomotief een rij kortparkeerders kunnen staan en aan de andere kant op het marktterrein horizontale parkeerruimte eveneens aan de Spoorlaan. In totaal betreft het veertig parkeerplaatsen voor kort-parkeerders." Volgens de heer Kwant van de gemeente Berg en Dal was het in eerste instantie de bedoeling om het centrum verkeersluw te maken en de Spoorlaan af te sluiten, maar dit is al van de baan.

Vervolgens konden de aanwezigen (winkeliers, marktkooplieden en bewoners rondom het marktterrein) hun zegje doen. Enkelen lieten weten dat de parkeerstroken bij de terrasjes van Bakker Bart en De Locomotief te dicht zijn gesitueerd en daarnaast zijn de grote bomen een sta-in-de-weg. De marktkooplieden zien liever meer parkeerplaatsen, de mensen willen voor de deur kunnen parkeren en gaan niet sjouwen, liet een ander weten. Weer het vrachtverkeer uit de Spoorlaan en laat ze via de Nijverheidsweg de winkels bevoorraden. Richt het plein in met knusse terrasjes met eventueel verplaatsbaar groen.

De horeca was voor het afsluiten van het hele centrum zodat ze terrasjes op straat kunnen realiseren. Een ander liet weten een Johan Cruijff Foundation te gaan maken, zodat de jeugd die nu rond de draisine hangt er gebruik van kan maken. Enkele aanwezigen vonden het een goed alternatief. We waren op deze avond op zoek naar een goed compromis maar daar zijn we niet uitgekomen, liet Thijssen weten. Het is in ieder geval belangrijk dat de argumenten zijn uitgewisseld. We zullen ons nu gaan beraden, besloot Thijssen de informatiebijeenkomst.