Afbeelding
Foto: Archief Gerrie Driessen

Groesbeek in politiek-onrustige tijd

De hieronder genoemde Ernst Voorhoeve was ook een sociaal bewogen persoon, begaan met het lot van de werkloze volksjongens. Hij was in 1930 mede -oprichter van de Don Boscostichting, waar hij onder meer handarbeidles gaf. Op deze foto poseert Voorhoeve op de tweede rij, in grijze overjas rechts van kapelaan Simons. Bovenaan links van de vierde rij staat Ernest Michel.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

DE TIJD, 28 febr. 1934. DINASO'S IN ACTIE

AANHANG ONDER DE NIJMEEGSE STUDENTEN

Onder leiding van de heren E. Voorhoeve en E. Michel werd enige weken geleden onder de Groesbeekse bevolking propaganda gemaakt voor de dinaso beweging, de Dietsch Nationale organisatie, welke ook onder Nijmeegse studenten aanhang heeft.

Tientallen Groesbeekse ingezetenen, meestal eenvoudige arbeiders, bleken sympathie te gevoelen voor deze organisatie. Zondagmiddag werd op initiatief van de R.K. Kiesvereniging te Groesbeek een tegenvergadering gehouden.(…) De grootste zaal van Groesbeek was tot de uiterste hoeken bezet en onder de aanwezigen waren ook bovengenoemde heren en verschillende studenten uit Nijmegen, die zich onder de toehoorders verspreid hadden. In het begin van de vergadering deed zich een incident voor, toen de heer Voorhoeve de spreker Dr. de Ruyter interrumpeerde, als deze betoogde dat de geestelijke overheid het recht heeft op te komen voor algemene katholieke belangen, ook wanneer deze in de politiek bedreigd mochten raken. Ogenblikkelijk stonden alle Dinaso- leden op en verlieten demonstratief te zaal, terwijl de politie maatregelen trof tegen eventuele ordeverstoring. De Dinaso's belegden een vergadering in een andere zaal.

DE TIJD, 6 maart 1934. R.K. STAATSPARTIJ.

DE R.K.KIESVERENIGING VAN GROESBEEK PARAAT.

Het mooie grensdorp Groesbeek wordt den laatste tijd in opschudding gebracht door de actie vooral van het Verbond van Dietse Nationaal – Solidaristen, van welke beweging de heren Ernest Michel, te Malden, en Ernst Voorhoeve, te Groesbeek, de leiders zijn. Ook de Nationaal Socialistische Partij roert zich druk. De R.K. Kiesvereniging van Groesbeek heeft een krachtige tegenactie ontplooid, die buitengewoon geslaagd is. Er werden drie groote vergaderingen belegd en telkens was de grootste zaal van Goesbeek stampvol. (….) Bij deze flink ingezette actie is de R.K. Staatspartij weer versterkt geworden met een groot aantal leden. ***