Afbeelding
Foto: Archief familie Oomen

Van smederij-café Oomen

naar brouwerij & proeverij D'n Drul

Foto: familie archief Oomen

GROESBEEK – De familie A. Oomen had voor de oorlog in de Dorpsstraat in Groesbeek in het voorhuis een café en erachter en -naast een smederij.

De familie A.Oomen kregen 8 kinderen 4 jongens en 4 meisjes: Piet, Antoon, Thé, Jan, Dina, Gonda, Ans en Marietje. Piet Oomen de oudste nam later met Jan de smederij van vader over. De zoon van Piet –Tonnie – nam in 1972 de smederij over. In de smederij stond nog een koelbak bij het aambeeld waarin het jaartal 1881 stond vermeld, deze koelbak is nog in bezit van de familie. Door ziekte kon Tonnie de smederij niet meer voortzetten. Zijn oom Jan en Tonnie stonden bekend om het vervaardigen van sier smeedwerk. Vandaag de dag zijn er nog maar weinigen die dit nog kunnen maken.


Antoon Oomen begon in 1933 op De Horst een bakkerij ,met later een winkel die in 1966 werd overgenomen door zijn zoon Bert. De winkel werd later gesloten. In 1987 werd de bakkerij overgenomen door zoon Guido . De bakkerij bestond in 2009 liefst 75 jaar. Thé Oomen verhuisde naar De Reek waar hij eveneens een smederij begon, die later werd overgenomen door zijn zoon Jan, die in 2001 stopte. Jan heeft het gehele dikke en metalen hekwerk rondom de voormalige luchtmacht kazerne in Nijmegen nog gerestaureerd.
Dina Oomen gehuwd met Karel Rutten begon een schoenenzaak in het centrum van Groesbeek dat in 1980 werd gesloten. Gonda trouwde met W. van Langen die in Loosbroek ook een smederij had. Ans Oomen bleef in Groesbeek en woonde jarenlang met haar broer Jan boven de schoenenzaak van Karel Rutten. Marietje Oomen is op jonge leeftijd overleden.
De smederij -waar de familie Oomen vier generaties dit aloude ambacht hebben uitgeoefend- is nu brouwerij D'n Drul van Wilma en Roland Boschman in gevestigd, en waar de oude details in het monumentale gebouw bewaard zijn gebleven. Zondag 12 november komen de afstammelingen van de oude Oomen smid uit Groesbeek bij elkaar in cafe zaal Oomen.