Afbeelding
Foto: Joop Verstraaten

Leo de Kraay al vanaf zijn zesde jaar verliefd op de accordeon

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vanaf dat Leo de Kraaij op zijn 6-jarige leeftijd van zijn ouders een accordeon kreeg, is hij verliefd geworden op het muziekinstrument. Hoe jong hij ook was is Leo op verzoek van zijn ouders op accordeon les gegaan bij Jan Polak in Nijmegen tot zijn veertiende jaar.

Dat Leo goed met de accordeon overweg kon, was ook drummer Willie Stekhuizen ter ore gekomen en kwam Leo thuis vragen of hij mee ging naar Millingen om muziek te maken tijdens de kermis bij cafe 't Stupke. Ondanks dat de ouders van Leo dat niet zagen zitten, is Leo zijn eigen weg gegaan en meegegaan met Willie Stekhuizen waar hij vier dagen achtereen gespeeld heeft. Het is nu 55 jaar geleden dat Leo voorgoed in de muzikanten wereld terecht kwam en tot op de dag van vandaag nog steeds speelt.

Afgelopen zomer heeft Leo vier maanden achtergrondmuziek verzorgd met zijn accordeon tijdens de Franse avonden in Hotel Villa Vennedal in Nunspeet. Terwijl hij in de weekenden te vinden was in het caféwerk en voor bruiloften en partijen. Leo heeft vele tientallen accordeons in zijn bezit gehad waarvan hij vijf jaar geleden afscheid heeft genomen. Nu heeft Leo nog twee accordeons: een Zupan en een digitale Sen met daarbij een Tyros Keybord Knop.

Op zaterdag 9 december viert Leo zijn 55-jarig muzikantenjubileum in cafe Boslust aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek. Aan deze avond verlenen Jan van Tuttie, Jopie Sopamena, Diana Honig en Anton Konings hun medewerking. De presentatie is in handen van Theo Gerrits (Theo van Blitz).