demonstratie behoud Reichswald in Nierswalde
demonstratie behoud Reichswald in Nierswalde Foto: Paula Castien

Nederlandse en Duitse Reichswaldbeschermers demonstreren

Foto: Paula Castien

REGIO - Veel mensen denken dat het windturbinepark in het Reichswald niet doorgaat. Kreis Kleve heeft inderdaad de bouwaanvraag van een projectontwikkelaar afgewezen voor twaalf 200-meter hoge windturbines aan de Nederlandse kant van het Reichswald.

Dit gebied is ook geen windturbinezone meer in het ontwerp-regioplan van de provincie Düsseldorf. Maar in datzelfde plan staan nog wel zulke zones bij Nierswalde en Reichswalde aan de oostkant van het Reichswald. Bovendien dreigt de nieuwe regering van Noordrijn-Westfalen dat er geen windturbines in het bos gebouwd mogen worden.

‘Tegenwind Reichswald’ heeft daarom mee gedaan aan een initiatief van de Duitse dorpsraden van Kessel, Asperden, Nierswalde en Reichswalde en om nogmaals duidelijk te maken dat een groot deel van de bevolking in de regio tegen deze plannen is.

Op zaterdag 25 november kwamen zo'n 150 inwoners naar een ‘Waldschutztreff’ in Nierswalde. Er waren toespraken van de voorzitters van de dorpsraden en van Tegenwind. De sprekers benadrukten dat de omschakeling naar duurzame energie belangrijk is, maar dat dit niet ten koste van bos en natuur mag gaan. Ook wees men op het gevaar dat wanneer het gebied aan de rand van het Reichswald eenmaal 'voorbelast' is, het Reichswald zelf ook weer vogelvrij wordt.

Op 7 december vond een ‘Planungsausschuss’ van de provincie Düsseldorf plaats, waarin het ontwerp-regionalplan aan bod komt. ‘Tegenwind Reichswald’ was ook aanwezig.