Afbeelding
Foto: Pierre Ronden

Breedeweg weet weer

waar de klepel hangt

Foto: Pierre Ronden

GROESBEEK-BREEDEWEG - In het hart van Breedeweg staat de Sint-Antoniuskerk. Gebouwd in 1949 op de fundamenten van de in de oorlog volledig verwoeste kerk uit 1935. Aangezien het geld en de bouwmaterialen na de oorlog schaars waren heeft de toenmalige pastoor Herman Hoek zich enkele jaren zeer moeten inspannen om 'zijn' kerk te herbouwen. Begin 1949 kon het schip van de kerk worden voltooid en ingezegend.

Echter de toren van de kerk was toen nog niet afgewerkt, die bestond uit slechts twee verdiepingen en had nog geen spits. Het heeft nog enige tijd geduurd alvorens ook de toren kon worden voltooid, want er moest nog een nieuw uurwerk worden geplaatst en er was nog geen klok.

1949: Op zondag 4 september 1949 was het dan zover, de inzegening van de nieuwe kerkklok 'Gratia' (dankbaarheid), door deken J. van Loon van dekenaat Beek-Ubbergen. Aanwezig was de imposante figuur van deken Gaston Delfosse uit Ninove gelegen in Oost-Vlaanderen te België. Collectes rond Pasen 1945 in de beide parochies van Ninove (België) brachten het benodigde geld voor deze klok en voor de kleine doopklok, bijeen. Beide geschonken door parochianen van twee kerkgemeenschappen te Ninove. De band tussen Breedeweg en de parochies in Ninove was aan het eind van de oorlog ontstaan vanwege de vele evacués uit Groesbeek en met name uit Breedeweg die gedurende de periode oktober 1944 april/mei 1945 in en in de omgeving van Ninove geëvacueerd zijn geweest. Pastoor Herman Hoek zelf was meestal gestationeerd in de plaats Geeraardsbergen eveneens gelegen in België.

De grote klok, vervaardigd door de firma Bellfoundry Petit & Fritsen gevestigd te Asten (N.Br.), heeft een gewicht van 625 kilogram en werd gegoten in 1949. De kosten van deze klok waren destijds meer dan 5000 gulden.

Na de inzegening kon de klok met de 'stoel' en al boven op de stomp van de toren worden gehesen. Dat moet een hels karwei zijn geweest want hij woog in totaal wel minstens 800 kilo. Toen de klok eenmaal was geplaatst kon de spits van de toren worden afgewerkt. De klok deed vele jaren dienst, zowel om de mensen naar de kerk te roepen voor de H. Mis maar ook als slagwerk van het uurwerk. In maart 2017 zweeg de klok plotseling en werd hij alleen nog maar als slagwerk gebruikt. De reden was dat bij inspectie was gebleken dat de ophanging van de klepel niet meer deugde. Deze ijzeren klepel van wel 40 kilo zou er zomaar uit geslingerd kunnen worden. Dat was vele jaren eerder ook al eens gebeurd. Besloten werd om hem pas weer te gaan luiden als de ophanging was gerepareerd.

Afgelopen zondag, 3 december, op de eerste zondag van de Advent, klonk plotsklaps weer het vertrouwde geluid van klok die om 9.15 uur voor het eerst weer kon worden geluid door de koster. die er zichtbaar van genoot om weer eens aan het koord te trekken. De afgelopen dagen was de klepel namelijk gerestaureerd. Hiervoor had het kerkbestuur twee vaklieden ingehuurd in de persoon van vader en zoon, Richard en Bram van de ambachtelijke smederij Kerkhoff uit Breedeweg. Vakmanschap van eigen bodem zogezegd. Zij hebben boven in de zware bronzen klok met dikke bouten twee nieuwe scharnierpunten voor de klepel bevestigd. Het effect is goed te horen want de klok klinkt nu wat 'strakker'.

Op de foto is te zien te zien dat deze reparatie nogal ingewikkeld was omdat van onder uit in de klok gewerkt moest werden met boormachines. Latijnse opschrift op de rand van de klok: "Gratias appelar, gratias cum sono ecclesiis geminis de Ninove in Belgio, a.d. 1949". Vertaald in Nederlands betekent dit: "Dank heet ik, omdat ik dagelijks mijn dankbaarheid uitluid naar beide kerken in Ninove, België het Jaar des Heren 1949".