Afbeelding

Wim Ebben presenteert 'De Steenmakers'

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Zelden was het bij huiskamercafé Oortjeshekken zo druk als op vrijdagmiddag 15 december, alle beschikbare ruimten waren gevuld met gasten die naar presentatie en uitgifte van het eerste exemplaar waren gekomen van Wim Ebben nieuwste uitgave van De Steenmakers'.

Het boek brengt op een levendige en prettig leesbare wijze het leven en het zware werk van de steenfabrieksarbeiders in beeld, zoals we die tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw hebben gekend. Dit alles kon tot stand komen medewerking van onder andere René van Hoften en het speurwerk van Wim Ebben. Over een reeks van vele jaren heeft hij vele families en instanties benaderd, hun (familie)albums met foto's gekopieerd en thuis gedigitaliseerd. Zo is zijn passie uitgegroeid tot een omvangrijke verzameling van duizenden foto's met de 'steenoven en het steenovenvolk' als onderwerp.

Na het welkoms woord door Marijke Giesbertz werd er een kort filmpje getoond van het zware werk van de arbeiders waarna het allereerste exemplaar werd uitgereikt aan Jo Philippsen uit Ooij, een van de arbeiders van de toen. Het tweede eerste exemplaar werd uitgereikt aan Marcel Willemsen die samen met diverse vrijwilligers van Stichting Van Steen en Natuur de geschiedenis en behoud van de steenindustrie levend probeert te houden, door restauratie en met een Zonnetrein toeristen door het poldergebied te rijden.

Het boek met een oplage van duiznd stuks kwam tot stand met medewerking van het bestuur van Stichting Kwartier van Nijmegen, Heemkundekring De Duffelt / Heimatkundeverein die Duffelt e.v., Stichting Van Steen en Natuur, Hans Giesbertz Paul Remy Marcel Willemsen (Foto's: © Roodbeen).