Merendeel raad ziet melkfabriek niet zitten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal moest donderdagavond een besluit nemen over de intentieovereenkomst betreffende een melkverwerkingsbedrijf aan de Dennenkamp op de locatie van de voormalige kippenschuren van Van Deursen. Met 13 stemmen tegen en 10 voor besloot de gemeenteraad geen medewerking te verlenen aan de intentieovereenkomst.

De tendens was geen fabriek op de agrarische bestemming. Zowel de provincie Gelderland alsmede het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal – uitgezonderd wethouder Eric Weijers – zagen de komst van een melkverwerkingsbedrijf wel zitten. Echter de gemeenteraad heeft hier nu een stokje voor gestoken. De PvdA speelde in deze kwestie een cruciale rol, de fractie had een drietal eisen te weten: Nooit toestemming geven om uit te breiden; Melk alleen en niets anders; En een goede verkeersafwikkeling.


Wethouder Alex ten Westeneind kon vooral op de laatste eis stand de vergadering geen antwoord geven. De PvdA stelde voor het agendapunt terug te nemen totdat antwoord gegeven kon worden op de eisen of dat de nieuwe raad over deze heikele kwestie zou gaan beslissen. Wethouder Ten Westeneind liet als laatste nog weten dat er - als de raad 'nee' zegt – er hoogstwaarschijnlijk 290.000 kippen in zullen komen, want de vergunning ligt al op de plank, zo liet hij weten.. Desondanks stemde de gemeenteraad tegen met 13 tegen en 10 voor.