Afbeelding

Uitreiking boekje over

35 jaar Buurtbus Rijk van Nijmegen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK - Vrijdag in de namiddag werd in de hal van het gemeentehuis het eerste boekje overhandigd van 35 jaar Buurtbus Rijk van Nijmegen aan directeur Juul van Hout van Hermes. In november 1981 werd door de gemeente Heumen en Wijchen lokale geschiedenis geschreven door de ingebruikname van een buurtbuslijn tussen Heumen en Wijchen.

Het was het 50ste buurtbus project van Nederland. Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de Buurtbusvereniging Rijk van Nijmegen heeft Gérard Willemsen een boekwerkje samengesteld over het wel en wee van de buurtbus in het Rijk van Nijmegen . Momenteel rijden er 5 lijnen met 5 bussen en één reservebus, aldus Tom Weber de initiatiefnemer van de gemeente Berg en Dal. Toentertijd waren er 25 vrijwilligers en nu 35 jaar later liefst 125, volgens Weber.

In Berg en Dal worden dit jaar de 70.000 passagiers verwacht en nog steeds een groei van 5 procent per jaar. Het boekwerkje geeft een beeld hoe een buurtbusproject uit gegroeid is tot een volwaardig openbaar vervoer gerund door vrijwilligers, besloot Weber zijn toespraak. Juul van Hout dankte dat hij het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen. Het is bijzonder in deze tijd dat het nog steeds met vrijwilligers gerund wordt. Bijzondere dank was er voor de schrijver Gérard Willemsen die dit boekwerk in zijn vrije tijd heeft samengesteld. Gérard liet weten dat de inhoud van het boekwerkje voornamelijk over feiten gaat. Zo zijn er tot nu toe al 260 vrijwillige chauffeurs geweest en momenteel nog 115. "Wij hopen eind van dit jaar de 600.000ste passagier te kunnen rijden", aldus Willemsen. De uitreiking werd afgesloten met een hapje en een drankje.