Afbeelding

'Bruggen bouwen'

Foto: Archief Gerrie Driessen

'Bruggen bouwen', zo luidde in 1993 het thema van vivace. Nostalgische 'noten' uit de geschiedenis van het Groesbeeks 'jongerenkoor'.

In herinnering gebracht naar aanleiding van het bericht dat het koor, na een samenwerking van haast vijftig jaar, afscheid heeft genomen van de parochie Cosmas en Damianus.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek.
Foto: Collectie Joop Verstraaten

Samenvatting recensie van de befaamde muziekrecessent Maarten Jan –Dingemans, gepubliceerd in De Gelderlander van 25 jan. 1993. (…) Feestelijke jubileumviering in de Cosmas en Damianuskerk. 'Vogels vliegen hoog': het vormde het visitekaartje aan het begin van deze feestelijke eucharistieviering. Dirigent Michel Kleuters wist hier zowel het rustgevende als het opwindende element goed naar voren te brengen. TOPPERS. 'Vivace' liet zaterdagavond uiteraard de toppers uit het repertoire horen. Opwarmers als 'Morning has broken', 'Young Amadeus' en 'Ave Maria' zetten al voor het begin van de Mis de toon. De jongelui zingen in elk geval voor de volle honderd procent enthousiast. Een kniesoor die dan nog op foute intonaties let. 'Bruggen bouwen', zo luidt het thema van de avond. 'Vivace' doet dat in de Groesbeeks parochie al een kwart eeuw. En met succes, want ook zaterdag sloegen de vonken weer over. Het grote aantal zangers en zangeressen zorgde voor een gevarieerd en sfeervol geheel. Fris is het sleutelwoord bij dit koor. Wat er ook gezongen wordt, het klinkt allemaal even lekker ad rem. Of het Italiaans repertoire is of een oude stamper van Supertramp. Fijn trouwens dat dit koor het Nederlands niet schuwt. Aldus Dingemans. In den beginne,1968, vatte Margot Eggermont het plan op een jongerenkoor op te richten. Ze ging met het idee naar kapelaan Jan van Gestel. Samen met Sjef Schmiermann werden zangers gezocht en in een mum van tijd was het koor werkelijkheid. Zie verder: 'Het Rijke Roomse Leven van de Groesbeekse parochie Cosmas en Damianus'. Tot slot wordt iedereen een Zalig Kerstfeest toegewenst.

(Foto dateert 2 oktober 1993)