Artist impression gerealiseerde gebiedsontwikkeling
Artist impression gerealiseerde gebiedsontwikkeling Foto: Kruijsen Foto Design.

Expositie over

natuurontwikkeling De Diepen

Foto: Kruijsen Foto Design

REGIO - “Langs de voet van het Reichswald, waar dit aan Limburg grenst, strekt zich een hoogveen uit, in den omgeving bekend als het Koningsven. Het draagt zijn roemrijke naam met eere, want door geen ander zal ‘t in ons land wel overtroffen worden in rijkdom aan plantensoorten en uit een oogpunt aan natuursoorten heeft ‘t hier stellig zijn gelijke niet.” aldus bioloog H.C. Delsman in 1906.

Het veen maakte in de loop van de eeuwen plaats voor landbouw. Rond 1957 verdween met De Diepen het laatste stukje van dit immense hoogveen. De aanvoer van grondwater bestaat echter nog steeds en daarmee zijn de kansen voor de natuur groot. Natuurmonumenten en Teunesen zand en grint b.v. hebben gezamenlijk een plan gemaakt voor het herstel van het Koningsven. Door watergangen te dempen of om te leggen en de bovengrond plaatselijk 10 tot 40 centimeter af te graven, kan het water langer in het gebied worden vastgehouden en zal de vegetatie van vroeger weer terugkomen. Uiteindelijk levert de realisatie van het Koningsvenproject ruim 200 hectare natuurgebied op.

Van 21 december 2017 tot 4 februari 2018 vindt in Gennep een expositie plaats over het gebied Koningsven – De Diepen. Door middel van onder andere informatiebanners komt u alles te weten over de ontwikkeling van het gebied. U vindt de expositie in de kelder van de Bibliotheek (Ellen Hoffmannplein 2, Gennep) tijdens de openingstijden van de bibliotheek (www.biblioplus.nl). Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg. Neem ook zeker eens een kijkje op www.koningsven.nl voor meer informatie.