De mannen poseren aan de Dorpsstraat, kruispunt Ottenhoffstraat – Hoflaan -Molenweg. (Foto: Archief Gerrie Driessen)
De mannen poseren aan de Dorpsstraat, kruispunt Ottenhoffstraat – Hoflaan -Molenweg. (Foto: Archief Gerrie Driessen)

Opmerkelijke smokkelverhalen uit 1843, 1887 en 1917

Foto: Archief Gerrie Driessen

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Bredasche Courant 14 oktober 1843.

Eergisteren werd op een kar naar het huis van arrest (gevangenis) overgebracht zekere J. Bons, arbeider, wonende te Groesbeek, die des nachts te voren, door enige ambtenaren van 'Rijks belastingen was aangetroffen, in gezelschap van een bende gewapende sluikhandelaren, uit een 20tal personen bestaande en waarvan de overige zich door de vlucht hadden gered, de bewijzen van hunner fraude met zich mee voerende. Genoemde Bons was door een pistoolschot aan lijf en benen gewond, en het mocht de beambten, eerst na grootte weerstand en na met de smokkelaars handgemeen te zijn geweest, een hunner machtig te worden, bij wie aanwezig bevonden werd een grote partij zijden stoffen, ter gezamenlijke waarden van veertien honderd gulden.

Spiritus, 5 juli 18887.

Maandagochtend werd onder Groesbeek, op den weg van Kranenburg naar Nijmegen, zekere vrouw E.v.d. L. uit Kranenburg door twee ambtenaren aangehouden, wegens frauduleuze invoer van ruim 16 liter spiritus, welke zij in darmen (varkens) om het lijf onder haar kleren droeg. Dat het smokkelbedrijf aanlokkelijk is voor de arbeidersklasse, kan blijken uit de omstandigheid, dat dragers van deze spiritus, die door iemand uit Kranenburg wordt geëxploiteerd, voor iedere liter van dat vocht, dien zij op Nederlands grondgebied in veiligheid weten te brengen, 25 cent ontvangen, zodat deze vrouw, met haren gang van Kranenburg naar Nijmegen – ongeveer 2 uur- ruim 4 gulden zou verdiend hebben. (Die 4 gulden zouden nu een koopkracht hebben van 112 euro)

Detachement infanteristen betrapt.

Gistermorgen, 17 aug. 1917, werd op den Groesbeekseweg ter hoogte van den d' Almarasweg een detachement infanteristen, dat ter garnizoenswisseling op weg was naar Groesbeek door dienstdoende commiezen aangehouden. Tot verbazing van de vele omstanders bleek, dat een groot aantal kisten, waarin gewoonlijk noodrandzoenen worden bewaard, smokkelwaar bevatte, zoals sunlightzeep, kwatta chocolade enz. Enige honderden ponden zeep en chocolade werden in beslag genomen. De troep moest ogenblikkelijk rechtsomkeer maken naar Nijmegen. De hoofdschuldigen, waaronder een sergeant -foerier, zijn in voorarrest gesteld.