Subsidie Voorleesexpress

BERG EN DAL – De Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid heeft bij de gemeente Berg en Dal een verzoek ingediend om het project de Voorleesexpress in 2018 financieel te ondersteunen. In dit project helpen vrijwilligers de ouders met het ondersteunen bij de taalontwikkelingsactiviteiten met de nadruk op voorlezen van hun kind.

Het gaat om kinderen uit sociaal economisch zwakkere gezinnen, ouders met een lage opleiding en gezinnen waarin de thuistaal geen Nederlands is. Het project richt zich op kinderen die al een taalachterstand hebben of kinderen waarbij het risico groot is dat zij een taalachterstand ontwikkelen. De Openbare Bibliotheek vraagt hiervoor een subsidie van 15.000 euro voor het ondersteunen van 25 gezinnen.

De vrijwilliger komt 20 weken in het gezin om te helpen. In de eerste helft van 2018 worden er 12 gezinnen begeleid en in de tweede helft 13 gezinnen. In 2017 is dit project een succes gebleken. Spelenderwijs wordt de woordenschat van de kinderen uitgebreid. Landelijk blijkt dat ouders ook nog lange tijd na de projectperiode hun kinderen voorlezen en kinderen daarna boeken blijven lezen. De eerste ervaringen in de gemeente Berg en Dal zijn positief; de ouders en kinderen krijgen gaandeweg steeds meer plezier in het (voor)lezen. Het gemeentebestuur honoreert om die reden dan ook de gevraagde subsidie.