Der Tod Gesu van Graun

door Koor Surplus

NIJMEGEN - Koor Surplus, hét koor voor de ambitieuze 50-plusser, bestaat in 2018 vijftien jaar. In het kader van dit derde lustrum voert het op zondag 11 maart om 15.00 uur in de Groenestraatkerk te Nijmegen het passie-oratorium ‘Der Tod Jesu’ van Carl Heinrich Graun (1704-1759) uit.

Het koor wordt begeleid door Harry van Wijk (orgel) en strijkers en blazers van het Holland Kamer Orkest. Solisten zijn: Vida Maticic (sopraan), Gevorg Aperánts (tenor) en David Visser (bariton). De algehele leiding berust bij José Doodkorte. Tot ver in de negentiende eeuw werd dit oratorium jaarlijks op Goede Vrijdag uitgevoerd aan het Berlijnse hof. Tegenwoordig is het minder bekend dan Bachs Matthäus-Passion, maar het is even prachtig. ‘Der Tod Jesu’ is een meditatie over het lijden van Christus. Solisten vertellen in vrije recitatiefvorm episodes uit het lijdensverhaal van Christus gevolgd door een poëtische meditatie (aria). In de koren en koralen leven de gelovigen mee met het gebeuren. De muziek spreekt vooral aan door Grauns keuze voor Italiaans getinte aria’s en fuga’s naast bekende koraalmelodieën. Meer informatie staat op www.koorsurplus.nl.

Gedeelte Beek Ubbergen en Berg en Dal getroffen door stroomstoring

BERG EN DAL – Maandagmorgen even na 06.00 uur is een gedeelte van Beek Ubbergen en Berg en Dal getroffen door een stroomstoring.

Volgens Aliander betrof het hier een spontane stroomstoring, die ervoor heeft gezorgd dat acht straten bijna twee uur zonder stroom hebben gezeten. Het betrof de straten Acaciastraat, Bosweg, Esdoornstraat, Kastanjelaan., Kwakkenbergweg, Nieuwe Holleweg, Prins Bernardlaan en de Sleedoornstraat. Monteurs van Aliander hadden om exact 08.19 uur de storing verholpen.

Burgemeester Slinkman draagt sleutel gemeentehuis over

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal draagt op vrijdagavond 9 februari de sleutel van het gemeentehuis over aan de carnavalshoogheden Prinsen en Prinsessen in zijn gemeente Berg en Dal.

De carnavalisten verzamelen zich vanaf 18.45 in de carnavalstent die op het Marktterrein staat. De burgemeester haalt om 19.10 uur de hoogheden op in de tent, waar hij ze eerst welkom zal heten. Om 19.15 uur vertrekt het hele gezelschap naar het gemeentehuis waar een fotomoment plaats vindt op de trap voor het gemeentehuis. Vervolgens is in de raadzaal de sleuteloverdracht, waarbij iedere Prins of Prinses en uiteraard ook burgemeester Slinkman een toespraak houden.