Afbeelding
Foto: Peter Hendriks

Reactivering spoorlijn Nijmegen – Kleef stapje dichterbij

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Tijdens het congres over de reactivering van de spoorlijn Nijmegen - Kleef - met als dagvoorzitter Paul Wilbers- zaterdag in Op De Heuvel in Groesbeek georganiseerd door de PvdA afdeling Berg en Dal heeft ervoor gezorgd dat de (light)railverbinding een stukje dichterbij gekomen is.

Het congres werd bezocht door zo'n 80 regionale in internationale afgevaardigden die een dergelijke treinverbinding wel zien zitten. Vooral aan de Duitse zijde van de grens zien ze positieve kanten aan de reactivering van het spoorlijntje, aldus professor Hasan Alkas medewerker van de Hochschule Rhein – Waal. Daar was Jürgen Franken voorzitter van de SPD- Kreitagfraktion in Kreis Kleef het met hem eens.

Wat er zo snel mogelijk moet gebeuren is de reactivering op de politieke agenda zien te krijgen van de provincie Gelderland. Volgens Thieu Hoeken raadslid van de gemeente Berg en Dal hebben ze van Duitse kant laten weten 'kom maar met een goed voorstel'; daarom is haast geboden, aldus Hoeken. Ook Han van Krieken rector magnificus van de Radboud Universiteit is van mening, dat wanneer mensen internationaal met elkaar moeten samenwerken moeten ze elkaar ook kunnen bereiken. Voor de reactivering zijn technisch specialisten nodig maar ook politicologen, sociologen en psychologen en daar werkt de universiteit graag aan mee, aldus Krieken. Echter critici waarschuwen voor de gevolgen voor het spoorlijntje dwars door het centrum van Groesbeek. Volgens Hoeken moet daar uiteraard naar gekeken worden, maar daar heeft hij alle vertrouwen in.