Afbeelding
Foto: Bert Roodbeen

Wonen aan de Straatweg:

van Vrouwendaal tot Bronheuvel

Foto: Bert Roodbeen

BEEK - Tijdens een druk bezochte presentatie heeft burgemeester Slinkman 27 januari uit handen van Maurits Schneemann voorzitter van het Margot van Boldrikfonds het eerste exemplaar van het boek 'Wonen aan de straatweg- van Vrouwendaal tot Bronheuvel' in ontvangst genomen.

Hij kreeg dit exemplaar bij Boekhandel Antiquariaat aan de Van Randwijckweg. Het boek werd in opdracht van het Margot van Boldrikfonds geschreven door Pieternel Coenen, kunsthistorica, en Annemiek Lukassen, kenner van de eigendomsgeschiedenis van de voormalige Heerlijkheid / gemeente Ubbergen. Ook enkele medewerkers aan het boek kregen een exemplaar overhandigd.

Het ingebonden boek (288 pagina's) belicht 2000 jaar geschiedenis en is rijk geïllustreerd met foto's, prenten, bouwtekeningen, aktes, advertenties, kaarten, ansichtkaarten van alle (ook verdwenen) huizen en biedt een schat aan informatie en hun bewoners aan de vroegere Straatweg tussen Nijmegen en Beek.

Voor het boek werd door Annemiek Lukassen jarenlang onderzoek verricht naar de geschiedenis van percelen in de voormalige gemeente Ubbergen en haar talloze bewoners, oud-bewoners en nazaten werden geïnterviewd.

Verbindingsweg onder de stuwwal: De huidige 'Straatweg' is al 2000 jaar een belangrijke verbindingsweg tussen Nijmegen en Duitsland. Aan de weg, die onderaan de stuwwal ten oosten van Nijmegen naar de huidige Duitse grens loopt, daar is ook een lange bewonersgeschiedenis aan verbonden. Het boek start bij de voormalige gemeentegrens tussen Nijmegen en Ubbergen, het Vrouwendaal, en eindigt bij de grens van de vroegere Heerlijkheid Ubbergen.