Afbeelding
Foto: Groesbeek Airborne vrienden

Herdenking Operatie Veritable op 8 februari Canadese Erebegraafplaats

Foto: Groesbeek Airborne Vrienden

GROESBEEK - Stichting Groesbeek Airborne Vrienden herdenkt op donderdag 8 februari de start van Operatie Veritable, de aanval op het Reichswald, op de dag af 73 jaar geleden.

Het Canadese regiment The Black Watch Royal Highland Regiment of Canada betrok begin november 1944 stellingen in Groesbeek. Amper een maand daarvoor had het zware verliezen geleden in West-Brabant tijdens de Slag om de Schelde. Op 7 december 1944 kreeg het een nieuwe beproeving te doorstaan, een nachtelijke Raid (aanval), tegen Duitse stellingen op de Sint-Jansberg in Groesbeek. De dagen ervoor werd de aanval een aantal keren geoefend in een stuk gebied dat veel gelijkenis met de Sint-Jansberg vertoonde.

Het doel van de Raid met de eigenaardige naam 'Mickey Finn', was het maken van een of enkele Duitse krijgsgevangenen die informatie zouden kunnen verschaffen over de Duitse eenheden die het Reichswald verdedigden. De aanval waarbij men oprukte in twee rijen verliep aanvankelijk voorspoedig, er werd zelfs een krijgsgevangene gemaakt. Maar terugkerend naar hun eigen linies daalde plotseling Duits mortiervuur op de troepen neer. Liefst acht soldaten van het regiment lieten daarbij het leven.

Zij, samen met de gesneuvelden tijdens Operatie Veritable, worden op donderdag 8 februari herdacht in het bijzijn van veel genodigden en kinderen van basisschool Breedeweg. De herdenkingsceremonie start om 11.00 uur. Belangstellenden zijn welkom.