Afbeelding
Foto:

Herdenking Operatie Veritable

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Donderdagmorgen vond op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg de jaarlijkse herdenking plaats van de Operatie Veritable. Ruim 100 mensen hadden de kou getrotseerd waaronder de loco burgemeester van Kleef Josef Gietemann, loco burgemeester van de gemeente Berg en Dal Erik Weijers, pastoor Henk Janssen en leden van de Groesbeek Airborne Vrienden.

En overige belangstellenden. En niet te vergeten groep 7 van basisschool Breedeweg die tijdens de herdenking 14 bloemen mochten leggen bij diverse graven waaronder van soldaten van The Black Wath ( Royal Highland Regiment ) of Canada. Nadat de aanwezigen welkom waren geheten door Jeanne Melchers sprak Piet Janssen voorzitter van de Groesbeek Airborne Vrienden. 'Iedere keer als ik op deze begraafplaats kom moet ik denken aan de jonge jongens die voor militaire dienst werden opgeroepen en vervolgens hun leven lieten voor onze vrijheid, zij zijn door hun geliefden uitgezwaaid in Canada maar nooit meer terug gekeerd', aldus Janssen.

De bevrijding van Nederland is in het Rijk van Nijmegen gestart met als middelpunt Groesbeek, besloot Janssen zijn toespraak. Nadat er nog enkele overige sprekers waren sprak pastoor Janssen een overweging uit. 'Wij denken vandaag aan de velen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, wij danken hen omdat wij vrij zijn', aldus pastoor Janssen. Er werden kransen gelegd namens de gemeente Kleve en Berg en Dal en diverse overige instanties. Nadat de Last Post over het kerkhof klonk werd er een minuut stilte in acht genomen. Na het spelen van het Canadese – en Nederlandse volkslied konden de aanwezigen in hotel-café De Oude Molen genieten van een kop warme koffie/thee.