Foto. Panorama van station en spoorwegemplacement in 1927. Rechts zijn sinds kort is twee supermarkten en een parkeergarage gesitueerd. (Foto: Archief Gerrie Driessen)
Foto. Panorama van station en spoorwegemplacement in 1927. Rechts zijn sinds kort is twee supermarkten en een parkeergarage gesitueerd. (Foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

'GOEDE MAATREGEL': vrouwen en mannen in 1912 in afzonderlijke compartimenten naar het werk in Kleef

In het begin van de vorige eeuw werkten er honderden Groesbekers in de Kleefse fabrieken. Zij reisden met de trein van vijf uur in de morgen naar Kleef en kwamen rond zeven uur weer terug. De kostwinnaars werden vaak door hun familie opgewacht. Een van hen rijmde later:' In de vroege morgenuren- Zong uw volk op blijden toon -Naar 't station om te gaan werken- In Duitsland voor een karig loon- 's Avonds kwam het dan weer zingend- Van de zware dagtaak terug – Opgeruimd, voldaan van de arbeid – 't Etenszakje op de rug'.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Op 29 december 1912 berichtte de Tilburgsche Courant: EEN GOEDE MAATREGEL. Begin november werd door den inspecteur van het invoer der Hollandse Spoorweg Maatschappij de volgende instructie uitgevaardigd: Met ingang van maandag 13 november moeten in de rijtuigen van werklieden in de treinen naar en van Kleef de nodige compartimenten voor het vervoer van vrouwelijke werklieden worden afgezonderd door deze te voorzien van bordjes dames en bordjes houders van werkliedenkaarten. De meisjes voorzien van werkkaarten moeten door het treinpersoneel in de afzonderlijke compartimenten voor vrouwen geplaatst worden. De mannelijke mogen hierin niet plaatsnemen. De stationschefs worden verzocht streng toe te zien, dat vrouwelijke werklieden in de voor hen bestemde afdelingen plaatsnemen en de afwijkingen te rapporteren. De hoofdconducteurs zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en zorgen voor de benodigde bordjes. Waar vanuit Nijmegen en Groesbeek dagelijks enige honderden arbeiders, waarvan een groot deel meisjes, in Kranenburg en Kleef gaan werken, is dit zeer zeker een toe te juichen maatregel, welke op andere lijnen diende te worden toegepast. Hiervan zullen zeker overtuigd zijn degenen die het traject Boxtel - Helmond vaak moeten bereizen, 's morgens en 's avonds en dan oog en oorgetuigen moeten zijn van de pret (!) die gemaakt wordt tussen de vrouwelijke en mannelijke jongelui die werkzaam zijn in de gloeilampen en sigarenindustrie te Eindhoven. (…)