Jaren 60 Werkploeg Kekerdom. Vlnr: Hent Cillissen, Martin Tielkes, Fons Verhoeven, Wim Oteman, Ruth Awater, Wiely van Haren, Jan Mulders, Hein Loock, Jan Frieling.
Jaren 60 Werkploeg Kekerdom. Vlnr: Hent Cillissen, Martin Tielkes, Fons Verhoeven, Wim Oteman, Ruth Awater, Wiely van Haren, Jan Mulders, Hein Loock, Jan Frieling.

'Het Stenen Tijdperk van Kekerdom'

KEKERDOM - Tussen 1870 en 1985 bestond ruim de helft van de Kekerdomse bevolking uit steenmakers - het vakmanschap van stenen bakken behoort daarmee tot ons gemeenschappelijke erfgoed.

De werkgroep 'Oud-Kekerdom' heeft met medewerking van lokale experts en oud-arbeiders een paar honderd oude foto's bijeen gebracht van de voormalige steenovens Kekerdom en Klaverland. Prachtige beelden die een belangrijk hoofdstuk uit de Kekerdomse geschiedenis weer tot leven wekken.

"Op 4 maart om 12.00 uur (inloop vanaf 11:30 uur) gaat in Kulturhus Kekerdom de oude doos open en willen we met mooie verhalen en oude plaatjes een brug slaan tussen de bewoners van toen en nu. Ouderen zullen herinneringen ophalen, de nieuwe generaties zullen zich verbazen. Fijn, als je erbij bent - de toegang is gratis en iedereen is welkom. Om de sfeer van die oude tijd extra in herinnering te roepen worden de bezoekers onthaald op appeltaart en ouderwetse zondagse soep…"

De opening van het programma wordt verricht door Wethouder Erik Weijers. Om 12:15 uur: historische film over stenen bakken in de eerste helft van de 20e eeuw; 12:30 uur: presentatie Wim Ebben over zijn recente boek 'De Steenmakers'; 13:00 uur: serveren van de zondagse soep; 13:30 uur: presentaties met een informeel karakter, met medewerking van Jan van Weeghel, Willem Derksen, Wim Ebben, Johan Bekhuis.

Aan de hand van oude foto's wordt uitleg gegeven bij het werken en wonen op de Ward. Ook de opkomst en neergang van de steenfabrieken komt aan de orde. Om 15:00 uur: herhaling van de informele presentaties. Om 17:00 uur: einde programma.

Tussendoor is er alle gelegenheid om bij te praten, foto's te kijken en een drankje te nuttigen in de hal van het Kulturhus.

Mensen die nog beschikken over fotomateriaal van de steenfabrieken Kekerdom en Klaverland worden verzocht hun foto's mee te nemen. De werkgroep Oud-Kekerdom wil de plaatjes graag scannen ten behoeve van het dorpsarchief.