Groepsfoto Carmina ludens (Foto: Yet Bosman)
Groepsfoto Carmina ludens (Foto: Yet Bosman) Foto: Yet Bosman

Première 'Hart dat luistert' door Carmina ludens

Foto: Yet Bosman

HEILIG LANDSTICHTING - 'Hart dat luistert' is een programma over aandacht, luisteren, mededogen. Kwaliteiten die hard nodig zijn in onze wereld(politiek). Vaak worden ze betiteld als 'vrouwelijk'. Maar in deze voorstelling van muziektheater Carmina Ludens passeren vrouwelijke én mannelijke rolmodellen de revue. Mensen die leven vanuit een luisterend hart.

Maria als toonbeeld van luisterend leven Als symbool voor deze compassievolle levenshouding zet Carmina Ludens een persoon centraal die al eeuwen tot de verbeelding spreekt: Maria. Zij is het toonbeeld van een krachtige vrouw die luistert naar de roep van haar bestemming en haar weg gaat, door obstakels en groot lijden heen. Ze laat zich bovendien raken door de wereld waarin zij leeft en hunkert naar de omkering van onrecht in maatschappelijke verhoudingen. Driemaal klinkt Listen, luister, een korte compositie van John Tavener. Aandachtig luisteren is immers fundamenteel om de innerlijke stem te horen én om ten diepste de ander te horen. Steeds en overal blijken mensen te zoeken naar grenzenloos mededogen, naar een hart dat luistert en zich ontfermt, een oog dat zich niet afwendt van ellende en lelijkheid.

Muziek van Pärt, Gorecki, Tavener, Pergolesi, Theodorakis, Runestad. Met teksten van Etty Hillesum, Dag Hammerskjold, Meister Eckhart, Angelus Silesius, Bertolt Brecht. Metmedewerking van Corda Strijkkwartet onder leiding van Fons Plasschaert op 10 maart in de Cenakelkerk H. Landstichting om 20.00 uur.