(Foto: Peter Hendriks)
(Foto: Peter Hendriks)

Flitsende verkiezingsdebatten

Foto : Peter Hendriks

BEEK - Omroep Berg en Dal beleefde afgelopen zondag in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen een zeer geslaagde start van haar rechtstreekse radio- en tv-uitzendingen.


Vanuit een overvolle zaal van café-restaurant Sous les Églises in Beek gingen vertegenwoordigers van liefst elf partijen met elkaar in debat over onderwerpen als verkeer en vervoer, zorg, recreatie en toerisme, wonen, economische ontwikkeling, subsidiebeleid, duurzaamheid en burgerparticipatie.

Tussen elf en een uur werden de standpunten van de partijen naar voren gebracht, op verzoek van het verkiezingsteam van de omroep, niet door lijsttrekkers of wethouders. Die kwamen op woensdag 14 maart al uitgebreid aan het woord in het gemeentehuis in Groesbeek tijdens een lijsttrekkersdebat, dat door dagblad De Gelderlander werd georganiseerd.

Over verschillende zaken zoals de problematiek rond de zorg en behoud van voorzieningen in alle dorpskernen hadden de partijen een eensluidend standpunt. Maar onderwerpen rond autovrije, -arme of -luwe dorpskernen, subsidiebeleid, cameratoezicht in de openbare ruimtes of hernieuwing van de spoorlijn Kleve-Nijmegen zorgden voor levendige discussies. Gevoerd tussen politici van telkens drie partijen in debatten, die door Paul Jacobs en Vera Driessen vakkundig werden begeleid.Duo BoerenMaas gaven de radio- en tv-uitzending via hun muzikale intermezzo's extra kleur en fleur.

Na het lijsttrekkersdebat van woensdag, dat integraal door Omroep Berg en Dal werd uitgezonden, stond op donderdag 15 maart een speciale verkiezingsbus in het centrum van Millingen (van 10.00 tot 11.30 uur) en Groesbeek (14.00 tot 15.30 uur) klaar om de politici klaar hun zegje te laten doen. Bewoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties konden ook via verslaggevers van de omroep vragen stellen aan de politici.

Op woensdag 21 maart, de verkiezingsdag zelf, organiseert het gemeentebestuur samen met Omroep Berg en Dal ter afsluiting een speciale uitslagenavond. Dat gebeurt vanaf 21.00 uur vanuit cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek, meteen nadat de stembureaus zijn gesloten en de stemmen worden geteld. Gitarist William Smulders zal op die avond geregeld optreden. Iedereen is op deze avond welkom. Omroep Berg en Dal houdt eveneens via radio en tv de luisteraars en kijkers rechtstreeks op de hoogte van de uitslagen in hun gemeente.