(Foto: Joop Verstraaten)
(Foto: Joop Verstraaten)

Groene grensovergang Altena – Hettsteeg na 24 jaar definitief

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Nadat de provincie Gelderland de last onder dwangsom van 2015 heeft ingetrokken heeft de gemeente Berg en Dal het beroepschrift bij de Raad van State ook stopgezet. De groene grensovergang werd in 1994 afgesloten voor autoverkeer. De gemeente Groesbeek heeft diverse malen geprobeerd de grensovergang open te krijgen, maar dat lukte maar niet.

In 2006 hebben de gemeente Kranenburg en Groesbeek tijdens een gezamenlijke vergadering besloten dat de grensovergang weer in gebruik zou moeten worden genomen. Vanaf die tijd tot 2010 heeft er vervolgens een juridisch getouwtrek plaatsgevonden russen de gemeente Groesbeek en de toenmalige Dienst Regelingen over het effect van het verkeer op alle soorten fauna waaronder de steen– en kerkuilen die daar volgens WMG. In juli 2010 heeft de gemeente het verkeersbesluit genomen om de gesloten verklaring op te heffen met uitzondering van vrachtverkeer. Dit besluit werd eind 2012 door de Raad van Staten onherroepelijk verklaard. Hierna kon begonnen worden om de Cranenburgsestraat aan te passen en konden maatregelen genomen worden om de flora en fauna te beschermen waar nodig.

Echter vanaf 2013 lag de gemeente in de clinch met de Staatssecretaris van Economische Zaken omdat zij vreesde dat de beschermde steen – en kerkuilen in gevaar zouden komen. Een opgelegde dwangsom werd door de rechtbank van tafel geveegd. Dat had tot gevolg dat de grensovergang in 2015 werd opengesteld. Nu na 24 jaar zijn er tussen de partijen afspraken gemaakt en kan het dossier grensovergang Altena – Hettsteeg gesloten worden en is de gemeente ruim twee ton armer geworden.