Soirée Ateliers. (Foto: Cecile Dassen)
Soirée Ateliers. (Foto: Cecile Dassen)

Geslaagde workshops bij

de Alliance Française Nijmegen

Foto: Cecile Dassen

NIJMEGEN - Eén keer per jaar doorbreekt de Alliance Française in Nijmegen de normale lessenreeks Frans met een speciale avond, waarin het uitdiepen van kennis op een bepaald gebied van de Franse taal of cultuur centraal staat. Dit jaar werd op 29 januari de Soirée Ateliers georganiseerd, een avond met verschillende workshops.

Voor de beginners en halfgevorderden waren er verschillende workshops met spelletjes op het gebied van taal. Pimpampetten en galgje spelen op zijn Frans is beslist een nieuwe uitdaging. Verder was er ook een pubquiz met uiteenlopende vragen over de Franse taal en cultuur waarbij verschillende teams streden om de eer.

De gevorderden konden zich in één van de workshops de Franse gebarentaal eigen maken en zich verbazen over de verschillen die bestaan tussen Frankrijk en Nederland. In een andere workshop ging men met op zoek naar typisch Franse uitdrukkingen en spreekwoorden. Probeer maar eens te begrijpen als iemand tegen je zegt: Je suis tout chocolat! In de workshop ‘Parlons argot’ kon men kennis vergaren over het Bargoens van Frankrijk. Kent u de betekenis van de woorden ‘fric’ en ‘godasses’? In de workshop over Bretagne kon men zich laten betoveren door de magie en de mysteries van die streek door een echte Bretonse docent. Tot slot ontbrak de Franse humor niet: met behulp van videofragmenten werd ingezoomd op interculterele verschillen en overeenkomsten.

De avond werd afgesloten met een gezellige borrel waar de verschillende workshops geëvalueerd en de nieuw opgedane contacten bestendigd werden.