Gemeente is overlast verlichte optocht in Millingen en Groesbeek beu

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft onlangs een gesprek gehad met de organisaties van de verlichte optocht in zowel Millingen als Groesbeek. Het gesprek ging in eerste instantie over de overlast van geluid en kapot gegooid glaswerk en afval op weg, fietspad en trottoirs.

Het vorig jaar zijn bij de gemeente veel klachten binnengekomen en uit rapporten blijkt dat veel praalwagens en groepen de geluidsnorm hebben overschreden. Met name de laatste jaren is er veel kritiek op deze optochten gekomen. Volgens burgemeester Slinkman schrikt het geluid ook af om te gaan kijken, vooral voor ouders met kleine kinderen. Om te waarborgen dat deze optochten leuk blijven voor iedereen zijn er afspraken gemaakt met beide organisaties.

Ieder jaar moeten deelnemers akkoord gaan met een deelnemersreglement waarin onder andere de geluidsnormen in staan. "Wij willen geen nepwagens meer", aldus Slinkman, "met jongelui met een bouwkeet en kratten bier. Die moeten maar thuis blijven", volgens Slinkman. De organisatie in Groesbeek heeft om die reden al twee deelnemende groepen en wagens laten weten, dat zij niet meer welkom zijn in Groesbeek.

Er worden door de gemeente op beide plaatsen geluidsmetingen verricht op onbekende locaties. De overtreders krijgen bij overtreding een boete van 250 euro, die aan de organisatie zal worden opgelegd. Door een app te downladen kunnen de deelnemers zelf bijhouden hoeveel decibel zij produceren. De overtreding wordt aan de organisatie opgelegd, omdat zij vergunninghouder is. Of de organisatie de boetes op de overtreders gaat verhalen is niet bekend.

De gemeente zal op haar kosten direct na de optochten een veegwagen over het parcours laten rijden en neemt daarbij ook de fietspaden en trottoirs mee. Hiermee hoopt men de overlast door kapot glas zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast zullen er ook afvalbakken langs de route worden geplaatst. De optocht in Millingen is op vrijdagavond 9 maart en in Groesbeek op zaterdagavond 10 maart. "Blijkt het dat het met deze maatregelen niet lukt ,dan vragen wij ons af of we nog wel vergunning moeten verlenen", aldus Slinkman.