Het Huys te Ubbergen, ten tijde van Le Comte de Surmont
Het Huys te Ubbergen, ten tijde van Le Comte de Surmont Foto: Cornelis Pronk (tekening uit 1738) / Gelders Archief

Geheimzinnige gebeurtenissen

op Ubbergs kasteelterrein

UBBERGEN - 'Van Vrouwendaal tot Bronheuvel' is een lezing over bijzondere bewoners van en geheimzinnige gebeurtenissen op het vroegere Ubbergse kasteelterrein. Naar aanleiding van het pas verschenen gelijknamige boek over de historie van de Rijksstraatweg Nijmegen-Ubbergen.

De lezing is donderdag 1 maart, van 20.00 – 22.00 uur (inloop 19.30) bij
Boekhandel Supplement, Van Randwijckweg 2, Beek-Ubbergen.Toegang vrij
Inlichtingen: Floris Methorst 030-2617723 / www.margotvanboldrik.nl / www.supplementboek.nl

        
Op Rijksstraatweg 33 stond eeuwenlang kasteel de Ubburgh. Op de puinhopen ervan verrees later het imposante 'Huys te Ubbergen' met siertuinen vol exclusieve fruitbomen. Geen wonder dat deze plek bijzondere bewoners heeft gekend. 'Van Vrouwendaal tot Bronheuvel' vertelt erover. In zekere, koninklijke kringen is Ubbergen zelfs wereldberoemd, zonder dat zelf te beseffen.

De wonderlijkste bewoner, in 1762-63, noemde zich Le Comte de Surmont. Schrijfsters Pieternel Coenen en Annemiek Lukassen hoorden veel over hem van Floris Methorst. Op donderdag 1 maart, bij volle maan, onthult Floris nog meer over zijn speurtocht naar deze hoogst merkwaardige graaf.

Floris (drs. F.J.) Methorst studeerde af in Utrecht (sociaal-culturele wetenschappen) en deed onderzoek bij een instituut voor futurologie (toekomstkunde). Van jongs af aan is hij bezig met grensoverschrijdende kennis. En deed op dat gebied ook divers onderzoek.

'Van Vrouwendaal tot Bronheuvel, Wonen aan de Straatweg' (ISBN 978-90-827918-0-8), uitgave Stichting Margot van Boldrikfonds, is te koop in Supplement, voor 30 euro.