Afbeelding
Foto:

Groesbeekse Volkspartij veertig jaar

GROESBEEK - Een lokale partij, die al veertig jaar actief is in het bestuur van onze gemeente. Actief in gemeenteraad én college van burgemeester en wethouders. Dat komt niet zo heel vaak voor. Dit voorjaar, februari/maart, viert de Groesbeekse Volkspartij het feit, dat zij in 1978 is opgericht.

In 1974 deden landelijke partijen hun intrede in de Groesbeekse gemeenteraad. Het leidde niet tot verkleining van de afstand tussen bestuur en inwoners. Integendeel, de Groesbekers hadden het gevoel, dat er over hun hoofden heen werd beslist door mensen, die letterlijk en figuurlijk hun taal niet spraken.

Uit onvrede over die situatie kwam een groepje mensen in het voorjaar van 1978 bij elkaar in de kelder onder de garage bij de woning van Thé Sillessen om een nieuwe partij op te richten: de Groesbeekse Volkspartij.

Met Gerrit Nillessen als lijsttrekker deed de partij in dat jaar voor het eerst aan de verkiezingen mee en met succes: er werden maar liefst drie zetels behaald. Verhitte discussies over de juistheid van de stemmentelling leidden ertoe, dat de Groesbekers op aanwijzing van het rijk in 1979 opnieuw naar de stembus moesten. Bij die herverkiezing wist de GVP weer drie zetels te behalen. Als gevolg daarvan mocht de partij in de persoon van Nillessen al meteen een wethouder leveren in het nieuw te vormen college. Een college, dat aan de basis stond van grote bestuurlijke vernieuwingen in Groesbeek. Openbare commissievergaderingen en wethouders met een duidelijk eigen verantwoordelijkheid.

De jaren '80 waren jaren, waarin de gemeente veel onder handen nam. Sportaccommodaties werden vernieuwd, er kwam een sporthal, De Mallemolen werd gebouwd. De Groesbeekse Volkspartij stond daarbij mede aan het roer. In 1982 ging de Groesbeekse Belangengroep (GBG) van Theo Hermsen deel uitmaken van de GVP. En in 1986 sloot ook Leo Lintz, die eerder namens de lijst Berg en Dal raadslid én wethouder was geweest, daarbij aan.

De jaren '90 waren de jaren van woningbouw, de eerste herstructureringen van wijken en de start van de discussie over de centrumontwikkeling van Groesbeek. Met Mariënhof en Majellastaete verrezen de eerste appartementencomplexen in het centrum van Groesbeek. En met GVP-wethouder Sjaak Thijssen als eerst verantwoordelijke daarvoor.

Na 2000 kreeg een en ander verder vorm. De Groesbeekse Volkspartij was er steeds mede voor verantwoordelijk. Constructief, oplossingsgericht. De GVP heeft daardoor mede bijgedragen aan een stabiel gemeentebestuur in de afgelopen decennia.

De Groesbeekse Volkspartij. Een lokale partij, die met enige trots kan terug kijken op de inbreng, die zij de afgelopen veertig jaar aan het gemeentebestuur heeft geleverd. Trots, maar niet zelfvoldaan. Er is nog genoeg te doen! Met nieuw elan gaat de partij de komende jaren tegemoet. Vast en zeker!

Het feest is bescheiden gevierd met een bijeenkomst voor de leden op 19 februari, waarop herinneringen zijn opgehaald.