(Foto: A.Luijben)
(Foto: A.Luijben)

Nieuw boek van Gerrie Driessen

Groesbeekse heelmeesters en gemeentegeneesheren 1813 -1974, een voortdurende bron van zorg

Foto: A. Luijben

GROESBEEK - In deze nieuwe uitgave van Gerrie Driessen wordt vooral aandacht besteed aan de indertijd in Groesbeek 'praktiserende' heelmeesters, gemeentegeneesheren, particuliere huisartsen en vroedvrouwen.

De vroeger bestaande betrekking van gemeentegeneesheer was voor het gemeentebestuur een voortdurende bron van zorg. Er ontstonden regelmatig conflictsituaties, waarvan de belangrijkste in deze uitgave aan de orde komen. Naast de artsen en vroedvrouwen speelden de zusters van het 'Hollands klooster' en die van het 'Duits klooster' als eerste een belangrijke rol in de bejaardenzorg en de wijkverpleging. Daar artsen ook betrokken waren bij de oprichting en instandhouding van de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis en de Ehbo, wordt dit vrijwilligerswerk in het eerste deel van deze uitgave belicht.

In het tweede deel van dit boek wordt in een aantal supplementen ingegaan op specifieke onderdelen uit de geschiedenis van de Groesbeekse gezondheidszorg. Zo wordt de geschiedenis belicht van de plaatselijke R.K. Vereniging Het Wit -Gele Kruis, later Kruisvereniging Groesbeek genoemd. Deze vorm van katholieke charitas was met zijn twee wijkgebouwen letterlijk zichtbaar in het Groesbeekse straatbeeld en werd mede gedragen door Groesbeekse bestuursleden. Om de herinnering aan hun decennialange vrijwilligerswerk levend te houden worden hun namen in deze uitgave geboekstaafd.

Dit geldt tevens voor het liefdewerk, de wijkverpleging en de bejaardenzorg, verricht door de zusters Franciscanessen uit Roosendaal van het klooster op de Horst en de zusters Franciscanessen uit Waldbreitbach van het klooster van Breedeweg.

Het klooster van de Horst wordt in 1962 in gebruik genomen als Internaat De Lage Horst, dependance van Stichting Werkenrode. Deze nu landelijke bekende stichting ontwikkelde zich op de Horst, een vermeldenswaardig gegeven. Tot slot word aandacht besteed aan de verrichtingen van de Bramhartige Zusters van de H.Carolus Borromeus van het klooster Onder de Bogen te Maastricht, wier naam nauw verbonden is met het in 1913 geopende Sanatorium Dekkerswald. Het boek telt 124 pagina's, circa 90 foto's en afbeeldingen en is vanaf heden verkrijbaar bij Bruna aan de Dorpsstraat in Groesbeek voor twintig euro.

Woensdag 4 april wordt het eerste exemplaar om 13 uur aangeboden aan Burgemeester Mark Slinkman in het gemeentehuis.