Afbeelding
Foto: Joop Verstraaten

Gemeente trekt vergunning parkeerplaatsen

nabij Nachtegaalweg Berg en Dal in

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De twaalf parkeerplaatsen die zouden gerealiseerd worden nabij de Nachtegaalweg in Berg en Dal zijn voorlopig van de baan. Vijf jaar geleden wilde de gemeente twaalf parkeerplaatsen realiseren om het tekort aan parkeerplaatsen voor onder andere de Titus Brandsmaschool, Kerstendal en de begraafplaats.

De parkeerplaatsen wilde de gemeente in het kerkenbosje aanleggen. Maar hiervoor was er grond benodigd van het kerkbestuur. Het lukte het college niet om de grond van het kerkbestuur te kopen, waarna het plan in de ijskast werd gezet. In 2016 lukte het plotseling wel om de benodigde grond van het kerkbestuur te verkrijgen voor 8.000 euro. In 2017 werd uiteindelijk de vergunning verleend en zou met de werkzaamheden begonnen kunnen worden. Echter de bewoners van Nachtegaalweg 2 tot en met 8 dienden bezwaarschriften in.

De commissie bezwaarschriften van de gemeente Berg en Dal heeft het college onlangs geadviseerd de bezwaarschriften gegrond te verklaren en de vergunning in te trekken. Hiermee is het college akkoord gegaan. Volgens de bezwarencommissie is hier sprake van een onzorgvuldige besluitvorming. Zo zouden de berekende parkeercijfers niet juist zijn en is het onduidelijk op welke wijze de parkeerbalans tot stand is gekomen. Daarnaast heeft volgens de commissie het college ten onrechte gebruik gemaakt van een afwijkingsmogelijkheid in het kader van het bestemmingsplan. Ook kan niet worden aangetoond dat de dorpsweide als parkeerplaats zinvoller is dan gewoon een dorpsweide. De gemeente stelt een onafhankelijk adviesbureau in om onderzoek te doen naar de parkeerbalans. Later zal het college een besluit nemen met betrekking tot het aanleggen van de parkeerplaatsen. Dat kan nog wel enige tijd op zich laten wachten.