Aspirant gezinshuisouders nemen -ook letterlijk- een kijkje in de keuken van het moederkindhuis in Groesbeek
Aspirant gezinshuisouders nemen -ook letterlijk- een kijkje in de keuken van het moederkindhuis in Groesbeek Foto: H. Tjalsma

Informatiebijeenkomst aspirant-gezinshuisouders moederkindhuis

Foto: H. Tjalsma

GROESBEEK - Ruim vijf jaar geleden startten Harold en Margriet Tjalsma in Groesbeek het eerste moederkind-gezinshuis van Nederland. Het is een perspectiefhuis. Met een zelfontwikkeld fasemodel worden de opvoedvaardigheden van de moeders in kaart gebracht. Aan het eind van het traject wordt voor moeder en kind een geschikte vervolgplek gezocht met passende begeleiding.

Harold: “We konden ons moederkind-gezinshuis ontwikkelen binnen de franchiseformule van Driestroom. Als gezinshuisouders borgen we de continuïteit van zorg. Als zelfstandige zorgondernemers bewaken we de kwaliteit van zorg en zijn we verantwoordelijk voor de aansturing van het begeleidingsteam en bedrijfsvoering. Eigenlijk een dubbelfunctie”. “We hebben de kracht van een behandelgroep gecombineerd met de warmte van een gezinshuis.” vult Margriet aan.

Dit vernieuwende zorgconcept blijft niet onopgemerkt. Harold: “We krijgen met regelmaat de vraag van aspirant-gezinshuisouders of ze een kijkje in onze keuken mogen nemen. Op dinsdag 24 april hebben we voor het eerst een informatiebijeenkomst gepland.” Vier echtparen uit verschillende regio’s in Nederland hebben zich aangemeld. Er werd gepresenteerd over de methodiek goed genoeg ouderschap. Gedeeld uit ervaring. Uiteraard was er een rondleiding. De aspirant-gezinshuisouders kregen antwoord op vele vragen over het werken en leven in een moederkindhuis.

Of het een vervolg krijgt? Nieuwe aanvragen komen alweer binnen via de website. “In het najaar kunnen we wel weer zo’n informatiebijeenkomst organiseren", aldus Harold.